Победата на крайнодесния политик Герт Вилдерс на парламентарните избори в

...
Победата на крайнодесния политик Герт Вилдерс на парламентарните избори в
Коментари Харесай

Победата на Вилдерс в Нидерландия разтревожи съюзниците ѝ

Победата на крайнодесния политик Герт Вилдерс на парламентарните избори в Нидерландия провокира същинско земетресение в нидерландската и европейската политика. Преди Вилдерс и растящата поддръжка за него през годините будеха безпокойствие измежду съдружниците на Нидерландия, най-много поради намерено евроскептичните му възгледи, само че в този момент към това се прибавя и опълчването му на военната помощ за Украйна.

В петък нидерландският министър на защитата в служебното държавно управление на премиера Марк Рюте, Кайса Олонгрен, изрази вяра, че даже и евроскептичният популист да успее да сформира държавно управление, той ще продължи поддръжката за Киев, показва Ройтерс.

Вилдерс, чиято крайнодясна Партия на свободата (ПС) беше безспорният победител на изборите предходната сряда, призоваваше за преустановяване на помощта, заявявайки, че Нидерландия се нуждае от тези оръжия за личната си защита и по тази причина не може да ги дава на Украйна.

Олонгрен сподели пред кореспонденти, че това е станало причина разтревожени нейни сътрудници от цяла Европа да ѝ се обадят по телефона, с цел да изяснят дали следва смяна в курса на страната ѝ във връзка с Киев.

В Нидерландия има необятна поддръжка за помощта за Украйна. Надявам се и чакам това да не се промени и в новия парламент. Но в този момент първа политическа мощ е ПС, а те не са изключително въодушевени да поддържат Украйна. Понякога те даже заемат проруски позиции. Което ме тревожи, сподели министърът.

Преди две седмици нидерландското държавно управление отдели нови 2 милиарда евро за военно подкрепяне на Украйна през новата година, с което предоставената от Хага поддръжка от началото на съветското навлизане ще възлезе на към 7,5 милиарда евро.

По-рано тази година Нидерландия изигра основна роля в сформирането на интернационална коалиция за въоръжаване на Киев с изтребители  F-16 и даде обещание да даде част от тях. В последните години Вилдерс хвалеше съветския президент Владимир Путин за съгласно него „ отличните му лидерски качества “. Но в същото време той осъди съветското навлизане в Украйна и назова Русия агресора в този спор.

Не е ясно по какъв начин ще се развият почналите в петък диалози сред нидерландските партии за сформиране на ново държавно управление, само че нито един от вероятните съдружни сътрудници на Вилдерс не споделя възгледите му за преустановяване на помощта за Киев, отбелязва Българска телеграфна агенция.

ПОБЕДАТА НА ВИЛДЕРС – ПРОБЛЕМ И ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ Европейски Съюз

В Украйна също означават, че успеха на крайнодесния нидерландски политик може да се окаже проблем за Киев във връзка с военната поддръжка, само че прибавят, че тя може да се трансформира в спънка за някогашната руска република и по още едно значимо направление – процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Партията на Вилдерс призоваваше за референдум за излизане на Нидерландия от Евросъюза и прекъсване на нидерландските вноски в европейския бюджет, само че тя се опълчва и на разширението на Европейски Съюз и може да наложи несъгласие в Брюксел, разяснява украинското англоезично издание „ Киев пост “.

Вестникът добавя, че напълно скоро се чака Украйна да стартира предприсъединителните договаряния, само че успеха на Вилдерс може да се окаже препъникамък в тях. Друг вероятен проблем, който „ Киев пост “ откроява, е антиимигрантските позиции на спечелилия в нидерландските избори, които съгласно украинското издание може да създадат бъдещето на украинските бежанци в Нидерландия нестабилно. По отношение на военната помощ вестникът акцентира, че западноевропейското кралство е един от най-големите благодетели на Украйна, най-много предвид на събитието, че Нидерландия и Дания бяха първите страни, дали обещание да ѝ дават F-16. За Киев приемането на тези самолети е значимо, защото военно-политическото управление там е на мнение, че те могат да внесат коренна смяна в ситуацията на бойното поле в интерес на Украйна, като ѝ оказват помощ да се пази по-добре против съветските сили.

И защото евентуалните съдружни сътрудници на ПС са „ за “ помощта за Киев, един от вероятните сюжети е при ръководство на Вилдерс военната и финансова поддръжка да продължи, само че да бъде понижена, отбелязва „ Киев пост “ и напомня, че крайнодесният политик е заемал позиции в ущърб на Украйна още много години преди да избухне сегашната война – като да вземем за пример през 2016 година, когато той и партията му са се оповестили против утвърждението от Нидерландия на Договора за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна.

Победата на ПС на изборите е единствено следващият от серията изборни триумфи на политически сили в Европейски Съюз, отстояващи антизападни позиции, какъвто беше предходният случай, провокирал сензация, с успеха на проруския популист Роберт Фицо в Словакия, отбелязва „ Киев пост “. При съществуването и на Унгария, която е неприкрит критик на Евросъюза, в Европейски Съюз се оформя все по-пъстра политическа картина, която може да заплаши стабилността му, добавя изданието.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР