Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в

...
Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в
Коментари Харесай

Путин печели от победата на Ердоган

Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в Турция се преглежда като отлична вест за Путин, чиито връзки с доста международни водачи се обтегнаха, откакто той стартира нашествието в Украйна през февруари предходната година. Много държавни управления оповестиха така наречен от съветския водач " специфична военна интервенция " за неоправдана война и за нарушаване на интернационалните правила, което докара до бърза реакция и стопански наказания против Москва.


Турция обаче играе значима роля в спора, като постоянно служи като медиатор сред Киев и Москва. Самият Ердоган се движи по тънкия лед сред поддръжката за Украйна и поддържането на близки дипломатически връзки с Русия. И двете страни са ситуирани на брега на Черно море, тъй че поддържането на мощни стопански връзки остава приоритет и за двете държавни управления.

Победата на Ердоган в президентската конкуренция в Турция ще подсигурява опазване на статуквото.

Все отново Ердоган осъди съветското навлизане в Украйна като " недопустимо ", като в същото време насочи рецензии против реакцията на Запада на войната. Той се възпротиви да стигне до такава степен, докъдето стигнаха другите европейски страни във връзка с икономическите наказания против Русия, само че въпреки това турското държавно управление даде на украинската войска безпилотни самолети.

Забележително е, че дейностите на Турция в границите на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) съответстват с ползите на Русия. По-рано Турция блокира предложенията на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, което би доближило алианса до прага на Путин. Руският водач също по този начин се опълчва на разширението на НАТО - въпрос, който провокира напрежение със Запада.

Остава неразбираемо по какъв начин щеше да се промени дипломатическият метод на Турция, в случай че Кълъчдароглу беше спечелил. Експертите допускат, че Кълъчдароглу може би щеше да резервира статута на Турция като медиатор във връзка с войната. Въпреки това противникът на Ердоган за президентския пост съобщи, че възнамерява да укрепи връзките си със Запада и изрази поддръжка за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

Путин поздрави Ердоган за успеха му, като написа в изказването си, че прави оценка " персоналния принос на турския президент за укрепването на другарските руско-турски връзки и взаимноизгодното съдействие в разнообразни области ".

" Победата на изборите е натурален резултат от Вашата самоотвержена работа като началник на Република Турция, доказателство за поддръжката на турския народ за Вашите старания за подсилване на държавния суверенитет и провеждането на самостоятелна, независима външна политика ", написа съветският водач.

Ердоган и преди е изтъквал значимостта на връзките си с Путин по време на кандидатурата си за преизбиране.

" Не сме в миг, в който бихме наложили наказания на Русия, както направиха западните страни. Ние не сме обвързани със глобите на Запада ", съобщи турският президент пред CNN по-рано този месец. " Ние сме мощна страна и имаме позитивни връзки с Русия ".

Кълъчдароглу изостри тона си против Русия в седмиците преди изборите, обвинявайки Москва в хипотетична интервенция в изборите, целяща да поддържа акцията на Ердоган.

" Скъпи съветски другари. Вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоките имитации и записите, които бяха разкрити в тази страна през вчерашния ден ", написа Кълъчдароглу в Туитър по-рано този месец. " Ако желаете нашето другарство след 15 май, махнете ръцете си от турската страна. Ние към момента сме за съдействие и другарство с Вас "./БГНЕС

---------------------------------------------

Андрю Стантън, „ Нюзуик “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР