По Закона за защитените територии няма опасност да се увреди

...
По Закона за защитените територии няма опасност да се увреди
Коментари Харесай

Красен Станчев: Околната среда ще се запази с втори лифт на Банско

По Закона за предпазените територии няма заплаха да се повреди околната среда от втори въжен превоз, по-скоро ще се резервира. Това съобщи икономистът Красен Станчев по Българска национална телевизия.

От Юнеско бяха в България, ревизираха положението на Банско, срещнаха се и с мен. Аз бях ръководител на комисията по околна среда в Народно събрание и тогава успяхме да запазим Пирин. Юнеско имат позитивно отношение и евентуално ще поткрепи втори въжен превоз. Няма причини срещу втори въжен превоз и в бълтарското законодателство. От 1992 година до момента описът в закона за обекти подлежащи по екооценка е еднакъв. Има 65 каузи на екоорганизации за нарушение на един и същи закон и всички са паднали в съда. Няма нарушение на Закон за устройство на територията и на ЗЗОС, а лифтът ще даде по-добра вероятност за хората. От неналичието на втори въжен превоз се губят към 10-15 хиляди визити на година. Освен като покупка на карти за лифтовете се губи и от незаетата леглова база. Банско би трябвало да се развива, да има повече посетители. Те ще се поемат от съществуващите писти, единствено би трябвало още един въжен превоз.

За концепцията за разширяваве на настоящия въжен превоз, Красен Станчев изясни, че е хубава, само че това значи да се унищожи съществуващия и да се спре достъпа до планината за към 5 година Минимумът за строителство е 2 години. Сега към 2000 автомобила се качват събота и неделя до Бъндеришка поляна, изключително микробуси. Това повече замърсява природата, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР