По закон в България деца могат да ходят в обществени

...
По закон в България деца могат да ходят в обществени
Коментари Харесай

На първа инстанция: Дете без ваксини може да ходи на детска градина

По закон в България деца могат да вървят в публични ясли и детски градини единствено в случай че имат нужните имунизации. Решение на първа инстанция на съда обаче прекатурва това състояние.
Става въпрос за едно от децата на известния в Сливен отец Евгений Янакиев. Административният съд в Сливен смята, че недопускането му на градина съставлява дискриминация, написа в. " Сега " в днешния си брой. Тепърва обаче ще би трябвало да бъде чуто и мнението на Върховния административен съд (ВАС). Отецът е прочут като съперник на имунизациите, тъй като седмото му дете е получило припадък на суматоха при слагането на ваксина против морбили и има проблеми с говора.
През 2018 година РЗИ Сливен отхвърля достъп до градина на едно от общо деветте деца на отеца, защото родителите му отхвърлят да го имунизират. Не получават и детски помощи за момчето и за една от сестрите му, която също не е ваксинирана. Бащата и майката се жалват в Комисията за отбрана от дискриминация, че детето няма достъп до обществен контакт с връстниците си и до професионални педагози. Те смятат за " погрешен, нестимулиран и лекомислен извода на РЗИ - Сливен, че " неимунизираните деца са изложени на риск от заболяване и слагат в риск имунизираните заради основаване на условия за намаление на груповия имунитет ". Според тях рискови са единствено тези, които са заболели сега, а не в случай че вероятно се разболеят в бъдеще. Освен това наложителни ваксини има единствено за записване в градини и ясли, само че не и в учебно заведение, защото по конституция началното обучение е наложително.
Комисията обаче взема решение, че дискриминация няма. Не се лимитира правото на детето на обучение, тъй като посещаването на градина не е наложително, " нормативно откритото обвързване избрани лица да подлежат на наложителна имунизация е в сходство и с други съществени човешки права - на живот, на здравословна и удобна околна среда в сходство с откритите стандарти и нормативи ", т.е. че по този начин се планува превантивна отбрана на децата от заразни заболявания, счита КЗД. Затова и има ограничавания при използването на законодателството за отбрана на правата на индивида - когато става дума за отбрана на здравето или правата и свободите на другите, стимулират от комисията решението си, че дискриминация няма.
В края на предишния месец обаче Административен съд-Сливен анулира решението на КЗД. Основният претекст е, че законодателството дава опция на градина и ясла да вървят и деца, които не са имунизирани по медицински аргументи и имат трайни противопоказания . " Следователно законодателят позволява достъп до предучилищно посещаване в държавно детско заведение и на деца, които не са ваксинирани. Обстоятелството, че се позволява такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина постанова извода, че и тяхното наличие в заведението при едно вероятно заболяване би могло да сложи в риск имунизираните деца. Следователно, в случай че съображенията на законодателя са за прекъсване и попречване разпространяването на епидемии, то би следвало възбраната за достъп до градина на неимунизирани деца да е еднопосочна и безапелационна досежно всички деца без сложени наложителни ваксини. В случая обаче не е по този начин ", стимулира се арбитър Иглика Жекова, и по тази причина счита, че детето на отеца е сложено в неподходящо състояние.
Освен това съдът се съмнява и в довода на РЗИ, че неимунизираните деца слагат в риск ваксинираните. Целта на имунопрофилактиката е точно да се сътвори имунитет, заради което и не следва да съществува риск от заразяване при имунизираните деца, счита съдът.
Съдия Жекова счита още, че " изложените в поддръжка на наложителната имунизация като изискване за достъп до детска градина доводи за предотвратяване от заразни заболявания и епидемии не следва да се приоритизират пред задачата на страната да основава подобаващи условия за развъждане и създаване на психически приспособени, отзивчиви и интелектуално и нравствено пълноценни човеци. Целта на основаването на детски градини е освен подкрепяне на работещите родители в грижите за децата, само че и обезпечаване на условия за социализиране на последните, основаване на потребни привички, в това число и подготовка за идното учебно образование ". Затова и лишаването на детето на отеца от градина може да се одобри като по-неблагоприятно отнасяне.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР