"По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко

...
"По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко
Коментари Харесай

Президентът Радев: Сделката с ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството. Чакаме отговор от кабинета

"По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с директно отношение към въпросите на националната сигурност, по тази причина всевъзможен въпрос, че виждате ли това е банална договорка на едно комерсиално сдружение е нещо, с което ни заблуждават ", съобщи президентът Румен Радев.
"С оставка на министъра на енергетиката не завършва казусът, а генерира въпроси, очевидно става въпрос за скица за прикрито придобиване на сдружението, въпросът е кой и за какво крие своите планове ", добави Радев. "Без запаси някой получава голяма банкова гаранция. Това са доста въпроси. Има ли политическа гаранция също по този начин? Всички чакаме отговори, акцентира президентът. Правя срещи с виновните институции, които имат отношение по въпроса, само че по закон те имат отношение постфактум, следва ми среща през днешния ден и с шефа на Комисията за финансов контрол, посочи Радев.
Той сподели, че към този момент е приказвал с управлението на ДАНС. Всички организации и служби са към държавното управление, чакам от тях съответни дейности и отговори на въпроси. Все още не е явен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на доста въпроси, означи Радев.
Големият проблем е за какво такива инспекции не се правят авансово, като от месец се знаят евентуалните бъдещи притежатели. На процедура е подписана договорката към този момент, има институции, които по закон дават отговор за националната сигурност. Защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са направили по-рано инспекции. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други аргументи ", акцентира още президентът.
Днес Румен Радев се среща с Комисията по финансов контрол (КФН). Президент обмисля дали да не свика КСНС поради договорката ЧЕЗ. "Защо виновните институции, които са към Министерски съвет, работят пост фактум ", неудовлетворен е още президентът. Такива инспекции би трябвало да се вършат авансово, откакто са ясни евентуалните купувачи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР