По всякакви медицински стандарти доцент Мангъров отдавна трябваше да бъде

...
По всякакви медицински стандарти доцент Мангъров отдавна трябваше да бъде
Коментари Харесай

По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от БЛС |

По всевъзможни медицински стандарти доцент Мангъров от дълго време трябваше да бъде изключен от Българския лекарски съюз. Доцент Мангъров от дълго време изрича изказвания, които не подхождат на медицинските данни - съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред Нова тв. Той призна, че го смущава наличието на доцент Мангъров в качеството на учен на среща сред премиера Кирил Петков и съветничката му по здравните въпроси проф. Радка Аргирова с " Възраждане " по въпросите за зелените документи и тестването в учебните заведения. След срещата в Министерски съвет на 14 януари стана ясно, че доцент Мангъров ще влезе в работната група, която ще работи по оферти за възможни промени в Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19.



Денков обаче допусна, че решението на премиера да предложения Мангъров може да е вярно от информационна позиция, защото " имаме проблем с връзката с необятната общност " и по този начин може би хората ще чуят " по-добре другата страна ".

" Не е моя работа да споделям на премиера и здравния министър какво да вършат с доцент Мангъров. В случая споделям моето персонално мнение като академик и като човек, който знае какви са стандартите по света. Тяхно цялостно право е да решат по какъв начин да проведат тази информационна акция. Твърде допустимо е в действителност те да са прави от позиция на връзката, включвайки господин Мангъров ", добави акад. Денков.



 министърът стимулира с думите, че няма логичност да има един ден, в средата на седмицата, " изключително когато чакаме тогава да е върхът на вълната "  от COVID-19, а и " по отношение на изпитванията на учениците имаше напрежение - изтощени са, малко да си починат ". Срочният триумф би трябвало да бъде завършен до 29 януари.

Министърът още веднъж акцентира, че би било неправилно решение да се затворят учебните заведения на национално равнище поради заболеваемостта, тъй като тя е доста друга в другите обитаеми места.

Сега приблизително за страната са карантинирани 3,6% от учителите, само че да вземем за пример в Благоевград те са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. " С други думи, разликата е осем пъти. " Под карантина са приблизително 2,58% от учениците, само че в Бургас те са 5%, а в Търговище - 0,5%. 2,24% са заболелите в София, само че в Кърджали са 0,12%.

" Затова непрестанно повтаряме, че този местен метод е значим, с цел да не стане по този начин, че затваряйки в Благоевград или София, тъй като има проблем, ние затваряме и на доста други места, където няма проблем ", посочи акад. Денков.

15% от учениците учат онлайн по избор на родителите им.  " Доста огромна численост. Няма какво друго да създадем освен това разделяне на обществото. Единственото, което можем да създадем, е да дадем независимост ", уточни министърът.

Той е уверен, че тестването за COVID-19 в учебните заведения би трябвало да продължи и не счита, че те не отразяват действително заболеваемостта, а по-скоро че следва да се има поради, че другите проби имат друго предопределение и подсети, че тези в учебните заведения не са съображение за карантиниране, а единствено лабораторните. Те обаче демонстрират дали в някой клас започва заболеваемост. Има значение и по какъв начин се взема тестът, а също - по кое време.

" Само за последния месец позитивните проби в учебните заведения са се нараснали с съвсем 10 пъти. Беше невисок делът на позитивните проби по две аргументи. Първо, имахме малко болни деца. Второ, ние тестваме всички деца. Представете си в този момент, че ние тестваме в един ден всички хора в България. Делът, убеждавам Ви, щеше да бъде сходен на това с децата ", уточни министърът.

Денков подсети, че с цел да се компенсират пропуските от неприсъствения интервал на образователната година, ще има опция за спомагателна подготовка през лятото. Такава ще се даде и на дребните възпитаници, при които има пропуски. Както и предходната година, те ще могат да наваксват до 30 юни.

" Учебната година ще приключи както е планувана, в случай че не стане някакво знамение оттук насетне, тъй като всяка смяна на датите в края на образователната година води до доста съществени разбърквания в целия календар, свързани и с висшите учебни заведения, матурите, всичко това е доста тежка процедура ", сподели министър Денков. Промяна обаче може да има във връзка с началото. Той е на мнение, че тя може да стартира не на 15 септември, а 10-ина дни по-рано. Преди да бъде направена такава смяна обаче, ще има договаряния с учители и родители.



" Аз съм надълбоко уверен, че би трябвало да я издърпаме напред (началната дата - бел. ред.) (...) с към 10-ина дни. Пети, шести септември са разновидностите. "

Плагиатство

Попитан за плагиатството - оправянето с което е един от декларираните му цели за тази година - Денков отговори:

" Да, казусът е огромен. (...) Дълго време не се е знаело, че има кой и по какъв начин да ревизира. (...) В сп. Science, което е едно от най-авторитетните списания в света, преди към 10-ина години бяха създали инспекция за разнообразни страни какъв брой е огромен казусът с плагиатството. България беше номер едно с един много висок % на публикации, които те бяха ревизирали и бяха засекли плагиатство ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР