По всичко личи, че ПП са решили да се позиционират

...
По всичко личи, че ПП са решили да се позиционират
Коментари Харесай

Първан Симеонов: ПП разбраха, че влизайки в нишата на ДБ, губят потенциални гласове -

По всичко проличава, че Политическа партия са решили да се нареждат още веднъж малко по-центристки. Те бяха отишли доста на Запад на фона на всеобщия български усет, който е по-скоро Център-Изток, само че меко Център-Изток, без крайности. Сега Политическа партия сякаш малко се връщат в центъра, осъзнавайки, че въпреки всичко се разграничават от Демократична България и че Демократична България е по-скоро групировка на крилото, тя е по-скоро нишова групировка, и влизайки в тяхната ниша, Политическа партия сякаш губят евентуални гласове в центъра.

Това съобщи социологът от " Галъп " Първан Симеонов в изявление за БГНЕС във връзка. Според Симеонов в тази обстановка няма вярно решение, а става дума за

Той напомни, че точно по-центристки вид гласове бяха предпочели Политическа партия на последните избори. Симеонов акцентира, че Политическа партия са изгубили доста такива евентуални гласове, само че евентуално ще създадат всичко допустимо да задържат част от тях или даже да си върнат част от тях. Социологът е на мнение, че и двете обединения имат шанса, тъй като към момента имат относително друг профил, да опитат по-пълно да оползотворят това център-дясно пространство, където се чака " Политическа партия да играе по-скоро център, а Демократична България по-скоро дясно ".

По думите на Първан Симеонов в последните дни Политическа партия са омекотили реториката си по тематиката " Газпром ", за разлика от Демократична България, които по този метод получават по-свободна ниша да играят главната си карта, а точно критичността към Русия.

" По този метод двете партии в действителност си вършат услуга, тъй като Политическа партия си разрешава по-присъщото си центристко говорене, до момента в който Демократична България може по-спокойно, без да влиза в диаметралност с Политическа партия, да играе своята съществена карта – критичността към Русия. Така, че тяхната вяра е, разпределяйки си по този начин територията, да съумеят да завършат с по-добър резултат, който да им обезпечи след това варианти ", съобщи политологът.

Първан Симеонов предвижда, че концепцията на Политическа партия е да активизира мощни анти-ГЕРБ настроения, с цел да поддържа жив духа на митингите през 2020 година, като се аргументира, че доказателства за това не липсват през последните дни в реториката сред двете партии. Той подсети, че прототипът на Политическа партия е точно посланието против модела ГЕРБ/ДПС.

Социологът сложи въпросът дали връщането към опълчването от 2020 година няма да навреди на сформирането на бъдещо съдружно ръководство сред партии, изповядващи евроатлантическа ориентировка:

" Тогава евентуално ще се мислят и тематики, по които би могло да се образува болшинство. И както ясно долавяте, тук въпросът няма да е една или друга партия, а ще е една или друга персона. Струва ми се, че разнообразни обединения по терена биха били съгласни на разнообразни типове съдействия, само че огромният въпрос ще бъде въпросът за персоналната орис на хора като Бойко Борисов, той пък отвърна с въпроси за персоналната орис на хора като Кирил Петков и Асен Василев, и така нататък Но всичко това ще има своята значимост след изборите. "

" Възраждане " разрешиха облика им да се пакетира с този на ГЕРБ и Движение за права и свободи

Според Първан Симеонов " Възраждане " са получили голям брой шансове, с които са позволили и значително неточности:

" Основната им неточност е, че разрешиха прекомерно да бъде пакетиран техният облик с облика на ГЕРБ и Движение за права и свободи. И за това като че ли  " Възраждане " през лятото някъде бяха спрели своето повишаване, в този момент обаче при възможна осезаема заплаха от обедняване през есента, това нормално върви с радикализация на обществата,  " Възраждане " получават нови шансове. Но там ще е загадка, тъй като там ще има скрити вотове ”, сподели Симеонов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР