По всичко изглежда, че проблемът с телефонните измамници е станал

...
По всичко изглежда, че проблемът с телефонните измамници е станал
Коментари Харесай

Ало измамниците в САЩ преминаха на следващото ниво: Използват ИИ, за да звучат по-достоверно

По всичко наподобява, че казусът с телефонните измамници е станал още по-сериозен на световно равнище, откакто управляващите в Съединени американски щати са открили, че локалните мошеници все по-често употребяват помощта на изкуствения разсъдък, с цел да клонират гласа на някой от околните на жертвата, за да звучат по-правдоподобно.

Вчера от Федералната комерсиална комисия на страната (FTC) разгласиха предизвестие за жителите по отношение на растежа на сходен вид измами. От FTC също по този начин припомнят на хората, че техният обезверен другар или родственик от другата страна на телефона, който ги моли за пари, в действителност може да е ИИ симулация на неговия глас:

„ Всичко, от което се нуждаят нарушителите, е къс аудиозапис на гласа на член на вашето семейство, който елементарно може да се извлече от наличие, оповестено онлайн, и стратегия за клониране на гласове. Когато измамникът ви се обади, той ще звучи тъкмо като вашия непосредствен. “, се споделя в известието на FTC.

От онлайн медията Futurism към този момент споделиха за няколко случая на „ високотехнологични ало измами “ в Северна Америка и че съществена жертва са възрастните хора. В един от тях видимо се чува гласът на юноша, искащ пари от баба си, с цел да си заплати гаранцията, като „ посредством “ на ИИ дамата е била заблудена, че в действителност беседва със своя внук. При друга машинация обаждащият се твърди, че е юристът на сина на стара двойка, който откакто се показва му „ подава “ телефона, с цел да „ приказва “ с родителите си, като ги моли да му изпратят биткойн за покриване на правосъдни такси. Впоследствие се оказва, че това е следващият случай на машинация с използването на клониран глас. В Канада пък единствено за три дни са били откраднати над 200 000 канадски $ от минимум осем възрастни жители, още веднъж благодарение на технологията.

Клонирането на човешки гласове е позната процедура при осъществяването на някои от най-сложните корпоративни измами през годините, само че методът е бил употребен единствено от най-умелите мошеници. Едва неотдавна елементарните хора започнаха да се трансформират в жертви на този тип закононарушения. Според Субарао Камбампати, професор по компютърни науки в Държавния университет на Аризона и специалист по изкуствен интелект, за това са отговорни все по-популярните евтини и лесни за потребление генеративни ИИ принадлежности, налични за всички консуматори в мрежата:

„ Преди клонирането на човешки глас изискваше притежаването на съществени умения за боравене със комплицирана технология. Сега даже дребните мошеници могат да я употребяват. “

Трябва да се означи, че основаният на изкуствен интелект инструмент за гласов синтез, възложен от ElevenLabs, попадна в светлината на прожекторите, както поради способността му да се показва за разнообразни президенти и звезди, по този начин и поради умеенето да пробива банкови отбрани. Използването му не изисква съвсем никакви механически знания, което прави клонирането на нечий глас по-лесно от всеки път, стига измамникът да разполага със съответния запис, който пък постоянно може да бъде открит в обществените медии.

За да се предпазят от всевъзможен жанр телефонни измами, от FTC предлагат на жителите да се свържат с хипотетичния родственик незабавно след диалога, като го потърсят на телефонен номер, за който знаят, че му принадлежи. От федералната работа предизвестяват също, че в случай че индивидът насреща помоли да му бъдат изпратени пари под формата на сложни за следене средства, като криптовалута, ваучери и банкови преводи, то най-вероятно става дума за машинация, без значение какъв брой достоверно звучи гласът му.

Тези рекомендации могат да се отнесат и за хората в България, изключително за по-възрастните, които постоянно се трансформират в жертви на сходен тип закононарушения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР