По времето на римския император Деций (249-251 г.), подбудителят на

...
По времето на римския император Деций (249-251 г.), подбудителят на
Коментари Харесай

Св. свщмчк Терапонтий. Св. мчк Терапонтий Софийски. Св. Йоан Руски, Изповедник

По времето на римския император Деций (249-251 г.), подбудителят на осмото навсякъде гонение против християните, Валериан заемал висока работа и бил освен благосклонен, само че даже и благоразположен към почитателите на Христа. Църковният историк Евсевий Кесарийски (263-339) написа:
" Целият му дом е цялостен с християни, една Божия община ". Обаче битката му с опозиционните детайли го подтикнала към едно гонение, което се изявило като изключително грубо, и било съпроводено с два поредни едикта (от 257 и 258 година).

Жертва на втория едикт, предусещащ смъртно наказване за духовните лица, които откажат да признаят римската държавна вяра, станал свещеномъченик Терапонт, свещеник на тогавашната Лидийска столица град Сарди, който се намирал на североизток от Ефес, и от 133 година прочие Хр. влизал в състава на римската провинция Мала Азия.
Св. Терапонт сполучливо разпространявал християнството и по тази причина бил най-жестоко изтезаван от локалния шеф Юлиан.

Той бил затварян и подлаган на апетит и жадност, воден в тежки окови до градовете Синаон Фригийски и Анкира Галатийска. Когато стигнали до реката Асталин привързали съблечения мъченик за четири кола на земята и го били грубо, до момента в който се посочили костите му и земята се напоила с почтената му кръв. Сухите колове покарали вейки, от листата на които болните получават излекуване. На 27 май 259 година св. страдалец Терапонт бил посечен с меч.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР