По времето на император Деций имало жестоко гонение против християните.

...
По времето на император Деций имало жестоко гонение против християните.
Коментари Харесай

Честваме паметта на света мъченица Агатия

По времето на император Деций имало грубо гонение срещу християните. Във всички елементи на римската империя било заповядано да ги предават на мъчения и гибел, в случай че не почитат императора като провидение и не принасят жертви пред неговите скулптури и другите езически идоли.

Тогава в град Палермо на остров Сицилия живеела млада християнка на име Агатия (името е гръцко, тъй като Южна Италия и Сицилия в античността са били колонизирани от гърци и тяхната просвета отчасти се пази досега). Тя била от благороден жанр и се славела с хубостта и добродетелите си. Рано наследила от родителите си огромно благосъстояние, само че Агатия малко ценяла земните богатства, обичала Бога повече от всичко на света.

Затова, когато до Сицилия стигнала новина за гонението срещу християните, тя почнала да се готви за страдалчество. Действително, локалният шеф Квинтиан не просрочен да прати бойци за известната в региона християнска благодетелка Агатия. Девойката, като чула за тяхното идване, се помолила на Бог и по-късно умерено и самоуверено отишла с бойците в град Катания.

Квинтиан я настанил у една богата жена езичница, която дружно с петте си дъщери водела разточителен и грешен живот. Той поръчал на тая жена да използва всички усилия, с цел да отвлече Агатия от нейната религия. Жената изпълнила повелята на шефа, само че не съумяла да й внуши обич към земните наслади и по този начин да я притегли към езическите обреди. Квинтиан видял, че увещанията са напразни и повикал Агатия на съд.

В отговор на въпросите му девойката потвърдила лъжливостта на езическите богове. Той заповядал да я бият и след това я затворили в тюрма. В идващите дни още веднъж я уговаряли да се отхвърли от Христос, мъчили я още по-силно и най-после мъченицата предала Богу душата си в затворническата килия в 251 година Християни погребали с респект тялото й.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР