По времето, когато е била оглавявана от Сотир Цацаров, прокуратурата

...
По времето, когато е била оглавявана от Сотир Цацаров, прокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата премълчала данни за хора с власт и сметки в чужбина

По времето, когато е била ръководена от Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в непознати банки или парцели в чужбина, само че е премълчала за половината от тях. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в телефонно изявление за предаването " Евродикоф " по " Евроком ", излъчено нощес.

По думите му става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в локалната власт.

Рашков сподели, че въпросните представители на трите управляващи е трябвало да заявяват притежанията си, само че не са го създали. " От 2019 година, когато тази информация е постъпила при Цацаров, е предоставена инспекция. Тя е завършила, само че за половината от тези лица. Но не са 37-38, а 77-78, има и умряли сред тях ", сподели Рашков, обяснявайки неточността в числата.

По думите му резултатите се намират във Върховната касационна прокуратура, която е упълномощила инспекцията. " До през днешния ден не знаем какво е подхванато от прокуратурата и поражда въпросът за какво не се знае за тези лица и обществеността не е осведомена ", сподели вицепремиерът.

За това, че знае за сметки и парцели в чужбина на лица от властта, прокуратурата оповести през октомври 2019 г. Това стана посредством опровергаване на изявления в уеб сайтове за сметки в Швейцария на тогавашния претендент, а през днешния ден настоящ основен прокурор Иван Гешев. " Според направена инспекция по-рано тази година  27 магистрати  - съдии, прокурори и следователи, не са заявили откритите от ДАНС техни банкови сметки и парцели в чужбина.  11 представители  от органите на изпълнителната и законодателната власт също не са го създали пред антикорупционната комисия за сметки и имущество, които имат персонално или посредством свързани или подставени лица в чужбина, в това число в офшорни компании ", беше посочено в известие тогава с допълнението, че " след привършване на данъчните инспекции, прокуратурата ще реши дали има предпоставки за формиране на наказателни производства ".

В отговор на въпрос Рашков отговори утвърдително, че предстоят инспекции на настоящия консул на България във Валенсия Пламен Георгиев, който, до момента в който оглавяваше антикорупционната комисия, не проверява до дъно абсурда " Ало, Ваньо ", както и инспекции на фотосите с кюлчета злато, свързвани с някогашния министър председател Бойко Борисов, написа " Дневник ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР