По време на заседание на Съвета по отбрана в Елисейския

...
По време на заседание на Съвета по отбрана в Елисейския
Коментари Харесай

Франция е решена да подкрепи присъединяването на Украйна към НАТО

По време на съвещание на Съвета по защита в Елисейския замък е била прегледана опцията Киев да се причисли към НАТО - стъпка, която до момента беше отхвърляна от Париж, Берлин и Вашингтон, само че беше подкрепена от централноевропейските страни като Полша и балтийските страни.


Този френски ход има за цел да усили натиска върху Русия в миг, когато украинската контраатака среща компликации. Това оповестява вестник " Монд ". Отстояване на вероятността за присъединение на Украйна към Атлантическия пакт за да се повлияе на спора и да се направи опит да се доведат Москва и Киев на масата за договаряния. Това е методът, който в този момент Франция избира в деликатните полемики сред съдружниците на Украйна в навечерието на годишната среща на върха на НАТО, планувана за 11 и 12 юли във Вилнюс, столицата на Литва.

По информация на в. " Монд " на последното съвещание на Съвета по защита в Елисейския замък, на 12 юни, е била прегледана опцията за присъединение на Украйна към НАТО - вид, който в този момент се преглежда в Париж като независима гаранция за сигурност, защото може да възпре Русия да продължи войната или, в случай че спорът завърши, да предотврати по-нататъшна експанзия. Намекът за тази вероятност би могъл пътем да убеди украинския президент Володимир Зеленски да стартира договаряния, когато реши, че моментът е подобаващ, според от резултатите от контраофанзивата.

Макар и тактически, този ход е същинско катурване за Франция. По този метод Париж се приближава до позициите, защитавани от страните от Централна Европа, множеството от които, преди всичко Полша и балтийските страни, са неуморни бранители на присъединението на Украйна към НАТО. " Френската позиция в този момент е по-близо до тази на Полша, в сравнение с до тази на Германия ", удостоверява задграничен посланик.

През 2008 година на срещата на върха в Букурещ френският президент Никола Саркози, дружно с немския канцлер Ангела Меркел, блокираха всякаква вероятност за бързото присъединение на Украйна към НАТО, обратно на съвета на Съединените щати, които по това време се застъпваха за нейното консолидиране. Според двамата европейски водачи това беше метод да се успокои Русия.

Еманюел Макрон се придържаше към тази линия дълго време, както преди, по този начин и след началото на съветската инвазия през февруари 2022 година: " Влизането на Украйна в НАТО ще бъде възприето от Русия като нещо конфронтационно. Не можете да си го визиите с такава Русия ", съобщи президентът пред " Монд " през декември 2022 година

За Франция явно не стои въпросът да разреши на Украйна да се причисли към НАТО в разгара на война - вероятност, от която Съединените щати и Германия се опасяват на първо място, защото тя може да докара до активиране на клаузата за взаимопомощ на организацията (член 5) и да вкара Запада в спор. " Френски боен източник удостоверява: " За един боец присъединението на страна във война към НАТО е все едно да отиде на война. Нещо повече, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън още веднъж повтори този уикенд, че към молбата на Украйна не може да се демонстрира особено отношение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР