По време на Втората световна война тя спасява 2500 еврейски

...
По време на Втората световна война тя спасява 2500 еврейски
Коментари Харесай

Ирена Сендлер: полякинята, спасила 2500 деца от нацистите


По време на Втората международна война тя избавя 2500 еврейски деца от Варшавското гето. А след войната продължава благородното си дело. Коя е Ирена Сендлер?

Жени и деца от Варшавското гето преди да бъдат качени на превоз за " лагерите на гибелта "

Ирена Сендлер доживява съвсем до 100 години - родена е през 1910-а, умира през 2008 година. Тя е полска обществена работничка, която по време на немската окупация на оказва помощ на. След основаването през есента на 1942 година на " Зегота ", незаконната полска организация за поддръжка на евреите, тя се трансформира в една от водещите нейни активистки. От 1943 година, като служителка на Варшавската община, тя употребява връзките си в домове за сираци и в други институции, с цел да оказва помощ за укриването на еврейски деца. Точният брой на децата, които е избавила по този метод, не е прочут, само че се допуска, че са към 2500.
Редакцията предлага
Тя води прецизна документи за случаите - крие в буркани, заровени в корените на едно ябълково дърво, бележки с имената на избавените деца и адресите на манастирите, домовете за сираци или фамилиите, където те са настанени. Желанието ѝ е един ден, в случай че се окаже, че родителите им са оживели, да могат да ги намерят.

Спасяването на деца се трансформира нейна идея

Сендлер е едвам на 29 години, когато при започване на Втората международна война германците окупират Варшава. След блокадата на, наложена през ноември 1940 година, тя рискува живота си, с цел да получи достъп до гетото с позволение за надзор на санитарните условия. Тя употребява достъпа си, с цел да извежда хора от гетото. Първоначално дружно с други обществени чиновници стартира да фалшифицира документи, вследствие на което евреите получатели на обществени помощи, се снабдяват внезапно с небиещи на очи полски имена. След обособяването на Варшавското гето, до което достъп имат единствено хора със специфичен пропуск, Сендлер си обезпечава подправен документ, с който влиза и носи на хората лекарства, храни и облекла.
 Ирена Сендлер - архивна фотография от 1943 година
Ирена Сендлер - архивна фотография от 1943 година

В нейна съществена идея се трансформира спасяването на еврейските деца. " Санитарната инспекторка " извежда от гетото бебета и дребни деца - в коли за спешна помощ или скрити в " пакети ". А на по-големите деца и младежите тя оказва помощ да си намерят първо работа отвън гетото, след което и да избягат.

Разкрита, наказана, след това освободена

Сендлер е разкрита от Гестапо, задържана, измъчвана и през ноември 1943 година е наказана на гибел. През февруари 1944 година обаче е освободена, откакто полското незаконно придвижване съумява с рушвет да уреди това. След освобождението си Сендлер работи още известно време за съпротивата. Помолена да опише за претекстовете, които са я управлявали, тя споделя: „ Баща ми ме научи, че когато някой се дави, не би трябвало дълго да го питаш дали може да плува - просто скачаш и му помагаш ".
 Април 2007: Ирена Сендлер година преди да гибелта си
Април 2007: Ирена Сендлер година преди да гибелта си

Станислав - бащата на Ирена, бил доктор и се грижел гратис за бедните хора, измежду които имало доста евреи. Когато се заразил от пациент с тиф и умрял, еврейската общественост предложила помощ на вдовицата му и на дребната Ирена - нещо, което тя в никакъв случай не не помни.

" Това оправдава съществуването ми на тази земя "

След края на войната се оказва, че съвсем никое от избавените деца към този момент няма семейство, при което да се върне. Но все пак с помощта на Сендлер всяко от тях има бъдеще. Самата тя продължава обществената си активност и след войната - оказва помощ на деца, на възрастни и на млади проститутки, за което е удостоена с голям брой награди. При връчването ѝ на една от тях тя споделя: „ Всяко избавено с моя помощ дете оправдава съществуването ми на тази земя, а не е някаква заслуга ". Международният мемориал на Холокоста „ Яд Вашем " в Израел удостоява Сендлер с, в нейна памет е подложен камък и е посадено дърво.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР