По време на визитата на президента Румен Радев и официалната

...
По време на визитата на президента Румен Радев и официалната
Коментари Харесай

Министър Пулев: В ОАЕ подписахме 6 меморандума, един от тях за технологиите на бъдещето - Политика

По време на визитата на президента Румен Радев и формалната делегация, водена от него, в Обединените арабски емирства подписахме меморандум за стратегическо партньорство в региона на технологиите на бъдещето.

Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по бТВ.

Той добави, че в ОАЕ са подписани 5 меморандума за поощряване на вложенията в областта на туризма, земеделието, образованието, културата, както и за продан на информация сред Българската телеграфна организация и информационната организация (WAM) на ОАЕ.

Като допълнение на място е подписан и шести – за стратегическо партньорство сред Министерството на нововъведенията и растежа и водещата софтуерна организация на ОАЕ.

„ Успяхме с общи старания да покажем новото лице на България – имаме потенциал да бъдем равнопоставен сътрудник. Показахме самочувствие и готовност. Това не е единствено инвестиция, а стратегическо партниране за напред в региона на развиване “, сподели Пулев. Той добави, че екипът на водещата софтуерна организация на ОАЕ е формиран от водещи учени и инженери в областта на високите технологии.

Меморандумът за партньорство цели да насърчи съдействието в областта на взаимна развойна активност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в цифрова промяна, облачни услуги и обработка и предпазване на данни.

На въпрос за газовите доставки Пулев уточни, че напъните на държавното управление са ориентирани към резистентност на доставките, с цел да се избегнат банкрути и да се обезпечи спокойна зима. По думите му рецесията има финансова призма. Той акцентира, че служебното държавно управление е направило всичко допустимо, в това число бърз контакт с финансови институции, с цел да се обезпечи ликвидност в системата и газовите доставки. „ Ситуацията е под надзор “, безапелационен беше той.

Във връзка с Националния проект за възобновяване и резистентност министърът разгласи, че проектът е отворен и работи. „ До края на годината по него и другите структурни фондове България ще обезпечи 735 млн. лева за микро, дребните и междинни предприятия “, сподели Пулев и добави, че 600 млн. лева от тях са по линията на Плана за възобновяване и резистентност. 

„ Призовавам бизнеса да кандидатства по първата отворена мярка „ Технологична рационализация “ на стойност 260 млн. лева “, сподели Пулев, като акцентира, че срокът е до 21 септември 2022 година „ Заедно с вицепремиера Атанас Пеканов, един до друг, вършим всичко допустимо този запас да стигне до дребните и междинни предприятия, с цел да си стъпят на краката “, добави още министърът.

За одита във Фонд на фондовете той изясни, че се чака резултат във втората половина на месец септември и че през идната година се чака Фондът да активизира към 2 милиарда лева

„ Целта на одита е държанието на Фонда да бъде ясно и да има гаранции, че в него няма да има политическа интервенция и спор на ползи, с цел да може той транспарантно и при ясни правила да финансира бъдещите първенци на България “, посочи Пулев.

По отношение на Българската банка за развиване министърът беше безапелационен, че както е планувано в Закона за Българската банка за развиване тя ще продължи да финансира дребни и междинни предприятия, които са гръбнакът на българската стопанска система.

„ Виждам капацитет за планово финансиране на друг тип планове с добавена стойност. Има ниша на пазара, където липсва ликвидност “, сподели Пулев. Той добави, че Българската банка за развиване може да бъде съинвеститор в огромни процедури, водени от Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Той акцентира, че фокусът би трябвало да бъде върху положителното ръководство на риска.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР