По време на успешното кацане на роувъра Perseverance на Червената

...
По време на успешното кацане на роувъра Perseverance на Червената
Коментари Харесай

В парашута на „Пърси“ е скрито тайно послание. Но не е единственото

По време на сполучливото кацане на роувъра Perseverance на Червената планета вероятно сте забелязали, че парашутът му се отличава със странна класификация от червени и бели шеврони.

Оказва се, че тя изобщо не е инцидентна, а съставлява скришен код. В рамките на 6 часа интернет детективите я позволиха и разкриха красивото обръщение зад нея:

Dare Might Things: „ Осмеляваме се да вършим могъщи неща. “

От години наред фразата е мото на Лаборатория за реактивно придвижване на NASA (JPL) и е взета от речта на американския президент Теодор Рузвелт през 1899 година

„ Далеч по-добре е да се осмеляваме да вършим могъщи неща, да печелим славни триумфи, даже и осеяни с провали, в сравнение с да се съревноваваме с тези небогати души, които нито изпитват приятност, нито страдалчество, тъй като живеят в сивия здрач, който не познава нито победа, нито проваляне. “

Това прикрито обръщение бе упоменато за първи път по време на живото предаване, отдадено на кацането на роувъра, от систематичния инженер Алън Чен: „ Надяваме се, че нашите инженерни достижения могат да вдъхновят другите. Поради тази причина от време на време оставяме съзнателно известия в основаните от нас неща, които другите да откриват. “ Впоследствие Чен подканва всеки, който желае, да се опита да ги открие.

Първото решение бе оповестено в интернет от ИТ студента Абела Паф в Twitter. Според него известието е било разкодирано от него и татко му – те откриват, че нашивките са подредени в съсредоточени кръгове, кодирани в 10-битов образец.

„ Всяко бинарно число кодира позиция в писмеността, като се стартира от 1 – изяснява той. “

Ако алените секции са единици, а белите – нули, то пръстените могат да бъдат разрушени на блокове, представляващи тези цифри. Впоследствие добавяте цифрата 64. Съответно първата писмен знак в кода е 0000000100 (което дава цифрата 4). Добавяте 64 и получавте 68, а това е ASCI кода за основната писмен знак D.

Това изяснява вътрешните три кръга. Външният пръстен пък изобразява и букви, и цифри - 34 11 58 N 118 10 31 W. Те бяха оповестени от Reddit потребителя tend0g и в действителност съставляват географските координати на Лабораторията за реактивно придвижване на NASA (34°11'58 " N 118°10'31 " W).

Главният инженер Адам Стелцнър от Лабораторията за реактивно придвижване удостовери, че решението е вярно.

Това обаче не е единственото скрито обръщение на „ Пърси “. Слънчевите лъчи, изобразени върху роувъра – и по-специално наоколо до чипа, носещ имената и посланията (над 10,9 млн.) на разнообразни земляни – в действителност съставляват морзов код. Explore as One - „ Изследвайте като един “. В шасито на марсоходи пък откриваме и самобитен фамилен портрет с всички роувъри на NASA - Sojourner, Spirit, Opportunity, Curiosity, Perseverance и Ingenuity.

Кой знае, може би има и други секрети, които занапред ще бъдат открити?

Впрочем, и Curiosity крие своите скрити послания. По неговите колела откриваме буквите JPL, изписани с морзов код (Jet Propulsion Laboratory).

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР