По време на ученията на НАТО, провеждащи се в Италия

...
По време на ученията на НАТО, провеждащи се в Италия
Коментари Харесай

На учения на НАТО французи се предадоха в плен на българи, объркали ги с руснаци*

По време на ученията на НАТО, провеждащи се в Италия под кодовото име " Могъща ръка ", военни роти от елитния гвардейски републикански корпус на Франция не са разпознали вярно ненадейно появили се български морски пехотинци. След като решила, че става въпрос за съветски военни, френската рота решила да не се подава на провокации и предпочела да смъкна оръжието и да се съобщи.
Както оповестява осведомителният бюлетин на НАТО, когато френски военни изпълнявали тактически маневри и се опитвали да поразят условна цел близо до крайбрежието на Адриатическо море, във водата се появила фрегата " Дръзки ", под български байрак. От него слезли български бойци. Във френските щабни документи не е било разказано сходно развиване на събитията.
Командирът на ротата Лейтенант Пиер Жонке не могъл да разпознае българския байрак, само че виждайки аления и белия цвят, зеленото му се сторило синьо и в композиция с надпис на кирилица решил, че корабът е съветски. Чувайки славянска тирада, Жонке и подчинените му стигнали до извода, че пред тях са съветски морски пехотинци.
За да се избегне възникването на огромен спор, след малко заседание французите решили да се предадат. Това обаче не случило незабавно, защото измежду българите никой не знаел френски.
Разказвайки за случилото се, Жонке изразил незадоволство от слабата осведомителна подготовка на бойците на НАТО и се оправдал със системата за военно обучение, която не е обхванала разликите сред страните в Източна Европа.
По-рано сходни проблеми с предаване в плен на пвсевдоруски военни към този момент се случваха с френски военни в предходни учения. Така през 2002 година французите се предадоха на холандците, а през 2010 година на десантчиците от Люксембург.
Статията е със язвителен темперамент, преведена от съветския вид на " НеНовините " panorama.pub о т Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР