По време на търговска сесия в петък сутринта щатският долар

...
По време на търговска сесия в петък сутринта щатският долар
Коментари Харесай

Еврото отново слиза под паритета с долара

По време на комерсиална сесия в петък сутринта щатският $ умерено се ускорява по отношение на главните международни валути. Пазарът е в очакване на речта на ръководителя на Системата на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл на годишния стопански симпозиум в Джаксън Хоул.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден нараства с 0,12%, а по-широкият WSJ Dollar Index - с 0,19%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута губи към 0,24% и се разменя на пазара при курс $0,9947 за едно евро по отношение на $0,9975 за евро при затваряне на сесията предния ден.

Стойността на английската лира стерлинг също спада с към 0,33% и възлиза на $1,1789 за едни паунд спрямо $1,1832 за паунд в края на вчерашната търговия.

По отношение на японската национална валута, обменният курс американските пари се покачва с 0,35% и възлиза на 137,04 йени за един $ против 136,49 йени за $ ден по-рано.

Очаква се Пауъл в петъчната си тирада да удостовери още веднъж желанието на Фед да забави инфлацията посредством стягане на паричната политика. В навечерието сътрудниците му от управлението на регулатора показаха сходни мисли.

Ръководителят на Федералната аварийна банка (FRB) на Филаделфия Патрик Харкър означи, че централната банка би трябвало последователно да увеличи главния лихвен % до над 3,4%, след което да го задържи на това равнище за известно време.

Председателят на Федералния запас на Канзас Сити Естер Джордж сподели, че размерът на повишението на лихвите през септември към момента е мъчно да се планува заради липса на данни. Така отчетът за августовската инфлация в Съединени американски щати ще бъде оповестен едвам на 13 септември, седмица преди срещата на Фед.

Пазарът също по този начин прави оценка данните, оповестени предходния ден, съгласно които понижението на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през второто тримесечие възлиза на 0,6%. Предварителната оценка беше по-лоша и сподели спад от 0,9% на годиша база.

Днес Министерството на търговията на Съединени американски щати ще разгласява доклад за приходите и разноските на популацията през юли. Този отчет също по този начин съдържа данни за показателя на потребителските цени (PCE), който Фед следи от близко, когато прави оценка рисковете от инфлация.

През юни показателят скочи с 6,8% на годишна база, най-бързият ритъм от 1982 година насам, а като се изключат цените на храните и горивата, нарастването беше 4,8%. Анкетираните от Trading Economics анализатори чакат растежът на този индикатор да се забави до 4,7% през юли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР