По време на търговията в четвъртък Apple Inc. се превърна

...
По време на търговията в четвъртък Apple Inc. се превърна
Коментари Харесай

Apple Inc. официално се преврърна в първата американската компания с пазарна капитализация от 1 трилион долара



По време на търговията в четвъртък Apple Inc. се трансформира публично в първата американската компания, листвана на фондовите тържища, която съумя да реализира пазарна капитализация от 1 трилион $.

Акциите на софтуерния колос нарастнаха с 2,92% до 207,39$ за акция, успявайки да преодолеят основния предел от 207,04$, с цел да доближи пазарна стойност от един трилион $. Много мощното показване на Apple през актуалната седмица беше реалност вследствие на много по-добри от предстоящото финансовите резултати за последното тримесечие, оповестени в сряда. Компанията също по този начин направи и много положителни прогнози за предстоящото си показване през тримесечието до края на септември, когато по принцип Apple осъществя на пазара и новите си модели смарт телефони iPhone.

Така единствено в границите на две следващи сесии на търговия Apple съумя да добави 82 милиарда $ към пазарната си капитализация, трансформирайки се в първата в историята американска компания с пазарна оценка от 1 трилион $. В рамките на последните 12 месеца акциите на софтуерния колос нарастнаха с цели 32%, като в това време показателят на сините чипове DJIA, чиято съставка е Apple, съумя да нарасне с 15%.

                                                                                                           Графика на акциите на Apple Inc.

 Снимка

Силното възходящо рали на акциите на Apple способства за положително показване и на други водещи софтуерни компании, като акциите на Amazon.com нарастнаха в четвъртък с 2,07%, а нейната пазарна капитализация доближи към 873 милиарда $. Акциите на  Microsoft Corp. пък набъбнаха с 1,21%, а на компанията-майка на Гугъл - Alphabet Inc. - с 0,66%, като пазарните оценки на двете компании доближиха надлежно 818 и 849 милиарда $. Добър растеж регистрираха и акциите на Фейсбук - с 2,75% и на Twitter - с 2,85%, парирайки част от големите загуби, регистрирани през последните дни на търговия вследствие на слабите им финансови резултати за второто тримесечие.

Достигането на пазара капитализация от 1 трлн. $ от страна на Apple Inc. способства за положително възходящо придвижване на целия фондов пазар на Уолстрийт в четвъртък, откакто търговията не започва по никакъв начин добре на фона на възобновената ескалация на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Индексът Nasdaq Composite набъбна в края на деня с цели 1,24%, възползвайки се най-добре от повишаването на акциите на Apple и на останалите софтуерни компании. Широкият показател S&P500 също излезе на положителна територия, приключвайки с покачване от 0,49%. Единствено софтуерният показател DJIA затвори търговията в четвъртък със алегорично намаляване от 7,66 пункта (понижение с 0,03%), само че откакто при започване на търговия отвори със загуба от над 200 пункта. Основно отрицателно въздействие върху DJIA оказа понижението на акциите на водещи компании като DowDuPont Inc. (спад с 2,24%), банката Goldman Sachs Group (с 0,87%) и McDonald’s Corp. (с 0,96%).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР