По време на Студената война дезинформацията е смъртоносно оръжие, което

...
По време на Студената война дезинформацията е смъртоносно оръжие, което
Коментари Харесай

3 теории на конспирацията за САЩ, подклаждани от КГБ

По време на Студената война дезинформацията е смъртоносно оръжие, което оказва помощ да се прокарват ползите на Съюз на съветските социалистически републики.
СПИН е основан от Пентагона
 Лабораторен механик тества кръвни проби за ХИВ и/или СПИН, Ню Йорк, Ню Йорк, 11 декември 1986 година

Лабораторен механик тества кръвни проби за ХИВ и/или СПИН, Ню Йорк, Ню Йорк, 11 декември 1986 г.Allan Tannenbaum/Getty Images

На 30 март 1987 година милиони американци чуват шокираща вест по националната телевизия: „ … вирусът, който предизвиква СПИН, е изминал от американска военна лаборатория, която организира опити с биологично оръжие “,  водещият на новините по CBS.

Related

Преди новината да стигне до американската публика, тя към този момент е подкопала американските ползи по целия свят. Както се оказва по-късно, зад добре оркестрираната дезинформационна акция стои Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

През цялата Студена война руските секрети служби се стремят да накърнят безконечния зложелател на Съюз на съветските социалистически републики, до момента в който в това време Съединени американски щати печелят на своя страна допустимо най-вече страни от третия свят.

Отдел „ А “ от Втора основна дирекция на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който като цяло дава отговор за контраразузнаването, е претрупан със задачата да оформя възгледите на хора и групи, които са враждебно настроени към руските ползи посредством секрети начинания и акции, целящи да повлияят непознатите държавни управления и публичното мнение в чужбина.

 Директор на Института по вирусология

Директор на Института по вирусология „ Д.И. Ивановски “ на Академията на медицинските науки на Съюз на съветските социалистически републики Виктор Михайлович ЖдановЛев Портер/ТАСС

Историята за СПИН е успешна  на отдел „ А “ с кодовото име „ Операция ИНФЕКЦИЯ “.

Първоначално Комитет за Държавна сигурност (на СССР) пуска публикация в локален вестник в Ню Делхи, Индия и оттова тя придобива лавинообразен резултат. Цитирана е от разнообразни вестници по целия свят и в последна сметка стига до американската национална телевизия. Историята се трансформира, защото е препубликувана голям брой пъти, само че в основата си остава същата: СПИН е основан от индивида, публикуван е от американската войска и заболяването визира главно маргинализирани общности в Съединени американски щати и в чужбина.

Въпреки че именитият руски вирусолог Виктор М. Жданов обществено отхвърля тези изказвания, увреждането на американските ползи към този момент е реалност. Измислената история подкопава изгледите договорите за наем за базите да бъдат удължени и основава и други проблеми на Съединени американски щати в страни като Южна Корея, Никарагуа, Панама, Турция, Кения, Заир и други

„ След като тайната доктрина за СПИН се загнезди в световното подсъзнание, тя се трансформира в пандемия сама по себе си. Като всяка добра история, тя се разпространяваше най-много от уста на уста, изключително измежду най-засегнатите подгрупи. След като беше съумяло дейно да впрегне динамичността на слуховете и теориите на конспирациите, разузнаването на руския блок беше основало едно страшилище, което надживя основателите си “,  за руската загадка интервенция историкът Томас Богард.
Централно разузнавателно управление на САЩ възнамерява да убие Кенеди
 Президентът и госпожа Джон Ф. Кенеди се усмихват на тълпите, нареждащи се по пътя им в Далас, Тексас, на 22 ноември 1963 година Минути по-късно президентът е погубен, до момента в който колата му минава през Dealey Plaza

Президентът и госпожа Джон Ф. Кенеди се усмихват на тълпите, нареждащи се по пътя им в Далас, Тексас, на 22 ноември 1963 година Минути по-късно президентът е погубен, до момента в който колата му минава през Dealey PlazaBettmann/Getty Images

Две години след комисията „ Уорън “, основана от Линдън Джонсън за следствието на покушението против Джон Кенеди, заключава, че съдбовният изстрел, умъртвил Кенеди, е изстрелян от Лий Харви Осуалд, се появява непредвиден поврат.

Related

Окръжният прокурор на Ню Орлиънс Джим Харисън стартира лично следствие на убийството на президента Кенеди. За повсеместен потрес той арестува американския предприемач Клей Шоу и го упреква, че е създател на заговора, приключил със гибелта на президента Кенеди.

Новият поврат в закононарушението на века вещае големи провали за Съединени американски щати. Още по-лошото е, че по време на следствието нескрито излизат връзките на Клей Шоу с Централно разузнавателно управление на САЩ. Очевидно, Шоу попада в базата данни на Централно разузнавателно управление на САЩ като източник на Вътрешната работа за контакт на организацията – отдел, който дава отговор за връзки с американски жители, пътували в чужбина и способни да получават значима непозната разследваща информация рутинно. Разследването на Джин Харисън позволява, че убийството на Кенеди е резултат от локална интрига.

 Клей Шоу е оневинен от журито след по-малко от час разискване

Клей Шоу е оневинен от журито след по-малко от час обсъжданеНационалната администрация за архиви и досиета на Съединени американски щати

Около времето на ареста италианският ляв вестник „ Paese Sera “ разгласява публикация за връзките сред Централно разузнавателно управление на САЩ и Шоу. Според  Клей Шоу не бил елементарен интернационален предприемач – в противен случай, бизнесът му бил прикритие на същинската му идентичност: разузнавач на Централно разузнавателно управление на САЩ. Изданието упреква Шоу, че се занимава с псевдо-търговски действия посредством „ Чентро Мондиале Комерсиале “ – организация за поддръжка на търговията, която, съгласно публикацията, е основана от Централно разузнавателно управление на САЩ за секрети интервенции и политически шпионаж в Италия.

Твърденията са препечатани в други леви издания, в това число в руския вестник „ Правда “, и в последна сметка провокират медийна стихия в Съединени американски щати.

Според дневника на редактора на LIFE Ричард Билингс, който работи тясно с окръжния прокурор Джин Харисън в ранните стадии на следствието, публикацията в „ Paese Sera “ и препечатките ѝ твърдят Харисън, че теорията му е вярна, и го карат да се задълбае още повече във връзките на Шоу и Централно разузнавателно управление на САЩ, макар несъгласието на водещите му асистенти.

В последна сметка,  решава да финансира издаването на книги, които загатват, че Джон Кенеди е жертва на скрит план на десницата. Въпреки че Клей Шоу е оправдан от журито, връзката на мъжа с Централно разузнавателно управление на САЩ се загнездва в подсъзнанието на доста американци и ускорява една от най-популярните теории на конспирацията на XX век.
Американското държавно управление основава подправения деятел Мартин Лутър Кинг-младши
 Лидерът на отбраната на гражданските права преподобният Мартин Лутър Кинг младши изнася тирада пред навалица от почти 7000 души на 17 май 1967 година в Sproul Plaza на UC Berkeley в Бъркли, Калифорния

Лидерът на отбраната на гражданските права преподобният Мартин Лутър Кинг младши изнася тирада пред навалица от почти 7000 души на 17 май 1967 година в Sproul Plaza на UC Berkeley в Бъркли, КалифорнияАрхив на Майкъл Окс/Getty Images

Когато се появява феноменът на Мартин Лутър Кинг-младши, руската власт в началото възнамерява да го употребява в своя изгода. Планът е елементарен: да се изобличи расовата неправда в Съединени американски щати и да се завоюват страни от третия свят в Африка и други елементи на света в миг, в който и двете суперсили търсят съдружници на своя страна в Студената война.

В това отношение появяването на Мартин Лутър Кинг е , защото за службите неговата акция пасва на задачите им да изобличат най-лошите черти на американския империализъм и расово неравноправие, които са в ядрото на капиталистическия блок.

Комитет за Държавна сигурност (на СССР), обаче, скоро се разочарова от непрекъснатото говорене на Кинг за американската фантазия и от тактиката му, която се характеризира с отвод от принуждение и гражданско непокорство.

 Инцидент на 133-та улица и Седмо авеню в нощта, до момента в който Харлем е разкъсван от вълнения

Инцидент на 133-та улица и Седмо авеню в нощта, до момента в който Харлем е разкъсван от безредициBuyenlarge/Getty Images

По подигравка на ориста, до момента в който висшето управление на ФБР се пробва да жигосах Кинг като инструмент за руско въздействие и опасност за американската сигурност, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) активизира свои сътрудници за акция за оклеветяване на водача на американското придвижване за цивилен права.

Агентът от КГБ  поръчва няколко публикации във вестници, оповестени на африканския континент, които обрисуват Кинг като сътрудник на американския империализъм, скрито финансиран от американското държавно управление, с цел да озапти и да засенчи същинските деятели за гражданските права в Съединени американски щати.

На всичкото от горната страна, КГБ  свои сътрудници в Съединени американски щати да изобличат „ бруталните терористични способи, които държавното управление употребява, с цел да потисне придвижването за права на чернокожите “. Може би задачата на дезинформационната акция е да се провокира насилствена расова битка в задния двор на идеологическия зложелател на Съюз на съветските социалистически републики.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР