По време на срещата с президента на България Посланикът изрази

...
По време на срещата с президента на България Посланикът изрази
Коментари Харесай

Новият украински посланик Олеся Илашчук връчи акредитивните си писма на Румен Радев


По време на срещата с президента на България Посланикът изрази признателност към българския народ за всестранната поддръжка на Украйна в изискванията на пълномащабната военна инвазия на съветската федерация, за поддръжката на десетките хиляди украинци, намерили краткотрайно отбрана в България.

По време на аудиенцията беше разисквано продължаването на политическата, икономическата, енергийната и отбранителната помощ за Украйна, съдействието в границите на осъществяването на Формулата за мир на президента на Украйна и Кримската платформа, усилването на режима на наказания против Русия, развиването на украинско-българския разговор, както и реализирането на правата на многочислената българска общественост в Украйна.

Снимка: Президентство

Във видеоприветствие на български език, оповестено на Facebook страницата на дипломатическото посланичество, Илашчук съобщи:

" Скъпи другари,

Днес публично стартирам своя мандат в България. Повече от година украинският народ се бори героично за независимост и самостоятелност. Всички украинци ценят помощта, която им оказват техните другари. Без нея жертвите и опустошения в Украйна биха били неведнъж повече. Всички ние, дружно, би трябвало да възстановим мира в Украйна и в Европа. Да върнем интернационалния ред и правдивост. И да накажем злото.

Украйна е признателна на България за всестранната политическа, икономическа, финансова, филантропична и военна поддръжка. Ние сме признателни и за помощта, която оказвате на десетки хиляди украински фамилии, намерили краткотрайно леговище във вашата страна. Тези жестове са продължение на дългогодишните другарски взаимоотношения сред нашите нации. Още от времето на Киевска Рус - Украйна. От времето на Първото българско царство, когато сред нас съществува деен набожен, нравствен и културен продан.

Гордеем се с това, че хиляди българи намират своя дом в украинските степи през осемнайсети век. Помним, че по време на Освобождението (1877-1878 г.) украинските бойци отдават живота си за свободата на България. А украинският народ събира филантропична и здравна помощ за вашите предшественици.

Ето за какво, моя, и на моя дипломатически екип, задача е - да надграждаме общите ни достижения. Да продължим традициите, основани от първия украински дипломат в Царство България Олександър Шулгин. И от първия български дипломат в Украинската национална република Иван Шишманов.

Докато се готвех за мандата си, имах удоволствието да посетя българските села и градове в Южна Украйна. Там се допрях до богатата българска просвета, съхранена в истинския ѝ тип. В самостоятелна Украйна българската общественост постоянно е имала и ще има опция да развива своята еднаквост. И ще остане мост за другарство и взаимноизгодно съдействие. Посолството на Украйна в България ще направи всичко належащо това да стане.

Слава Україні!

Да живее България! "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР