По време на срещата на премиера Кирил Петков, вицепремиера по

...
По време на срещата на премиера Кирил Петков, вицепремиера по
Коментари Харесай

Какви компенсации за май предлага правителството |

По време на срещата на премиера Кирил Петков, вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов с представители на работодателските организации и синдикатите държавното управление е направило предложенията си за обезщетения за май. Сред тях са и оферти, свързани със Закона за енергетиката.

Като краткосрочни ограничения кабинетът предлага обезщетения за май на високи цени на електрическа енергия - 85% от покачването на цената на електрическата енергия над 225 лева Без таван! По настоящи данни от Българска народна банка това значи, че през обезщетенията за бизнеса ще надвиши 160 лева./мвтч, което е над изплащаните досега суми.

Правителството подсигури нужните количества от газ, както за българския бизнес, по този начин и за публичния снабдител. Цената, която бе реализирана за този месец, е с 14.3% по-висока от април. Правителството ще приложи цялостния размер на компенсацията от април + 100% от покачването на цената през май . Тоест, цената, както за българските жители, по този начин и за бизнеса за май по отношение на предходния месец ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „ Газпром износ “ да спре доставките за България.

Сред дълготрайните ограничения са посредством законодателни оферти да се автоматизира процесът на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия; законови промени за финансиране на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “; погашение на „ свръхпечалби “ от сдруженията под БЕХ, както и контракти за разлика с консуматори, които получават обезпечена рентабилност по настоящи контракти с страната. По този метод бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми при положение, че неустойчивостта на пазара продължи.

При нужда и при продължение на усложненията с доставките на природен газ сходни ограничения ще бъдат прегледани и за компенсиране на тези разноски, само че от държавния бюджет , оповестяват от държавната пресслужба.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР