По време на срещата между ЕС и Турция във Варна

...
По време на срещата между ЕС и Турция във Варна
Коментари Харесай

Външният министър: Турция и ЕС поеха ангажименти за нормализиране на отношенията


По време на срещата сред Европейски Съюз и Турция във Варна е стихотворец ангажимент за нормализиране на връзките. Това съобщи пред Нова телевизия минситърът на външните работи Екатерина Захариева. Срещата е минала в добър звук и двете страни са се уговорили да съблюдават уговорките по към този момент подписаното съглашение, изясни тя.

“Ангажиментите, които чухте от Европейска комисия, само че и от Турция, което е извънредно значимо за това, че съглашението би трябвало да работи и всяка страна да извършва уговорките си по него”, съобщи Захариева.

“Като външен министър ми направи усещане и финалът на изявлението на президента Ердоган. Подчерта районите, в които има неустойчивост и акцентира: “Нека дружно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан. Това е подадена ръка”, счита Захариева.

По думите й към момента има разлики сред двете страни, само че те могат да се решат по със средствата на дипломацията.

Според Захариева при срещата си с турския президент Реджеп Ердоган министър председателят Бойко Борисов е сложил всички висящи сред двете страни въпроси. " Много е значимо, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои допустимо по-скоро, с цел да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от доста години”, сподели тя по тематиката за тракийските бежанци.

Според различен член на кабинета – вицепремиера Томислав Дончев “срещата може би е била нервна, само че конструктивна”. “Имаше едно трепетно неспокойствие какво тъкмо се е случило, по какъв начин тъкмо сме се показали. Ако някой пита каква ни е работата по време на европредседателството – тъкмо това ни е работата”, разяснява той.

Различията остават, само че всички имат упоритостта по всички въпроси да тече разговор. Каквито и компликации да има, щом има разговор, има вяра, добави той. Според него най-лошо е, когато не се приказва и се гледа под вежди.

В отговор на въпрос той уточни, че може и да е била нервна срещата, само че е била градивна.

Единственият проблем сред Турция и Европейски Съюз, който откри позволение на срещата в Евксиноград, е, че съглашението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати идващите траншове от 1.2 милиарда евро. Наред с това ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск заключи след срещата, че решения и взаимни отстъпки по време на диалозите не са реализирани.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР