По време на социализма у нас не е имало ислямски

...
По време на социализма у нас не е имало ислямски
Коментари Харесай

Недим Генджев: Мюсюлманското вероизповедание днес е пълен провал

По време на социализма у нас не е имало ислямски фундаментализъм, до момента в който в този момент стотици джамии пустеят, младите имами бягат в чужбина, а също така има и риск от появяването на радикални ислямски течения. Това съобщи в студиото на „ Лице в лице” някогашният основен мюфтия проф. доктор Недим Генджев.

Той поддържа настояването на военния министър Красимир Каракачанов да се спре външното финансиране за регистрирани у нас изповедание.

„ До 10 ноември имамите в страната получаваха заплати от страната, тогава нямаше ислямски фундаментализъм, всички джамии бяха отворени, страната контролираше. Тогава работеха 900 джамии. Мюсюлманското изповедание е цялостен неуспех – 600 джамии затворени, младите имами отпътували в Германия и Франция за по 3-4000 евро заплати, които ги заплаща държавата”, разяснява той.

Според него са несъстоятелни изказванията на Главното мюфтийство, че без външно финансиране няма да може да заплаща на имамите. „ Къде отиват парите от вакъфите? В тия 900 джамии, джамийски настоятелства има ужасно доста вакъфи – къде отиват наемите от ниви, магазини? Има решение на Главното мюфтийство всички пари от вакъфските парцели да идват в Главното мюфтийство, джамийските настоятелства не могат да заплащат на имамите и по тази причина отпътуваха на Запад”, уточни Генджев.

Той счита, че от наемите вероизповеданието може да получава до 15-20 млн. лева В същото време сега мюфтийството има 9 млн. отговорности към Национална агенция за приходите, тъй като не е плащало никакви налози. Така последователно държавни правосъдни реализатори лишават парцели, какъвто е казусът с терена в „ Малинова долина”, който е трябвало да стане молитвен дом.

Недим Генджев изрази мнение, че огромната част от пристигналите от Турция пари се връщат назад там, тъй като „ от целия Висш нравствен съвет, нито един няма жилище в България” и основният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и обкръжението му съвсем от самото начало обитават в южната ни съседка.

Духовникът упрекна настоящия началник на мюсюлманското изповедание, че е част от „ Мюсюлмански братя” и единственото му обучение е курс по арабски в Йордания. Според него сегашната обстановка, в която има недостъпни джамии със противоречив статут, дава опция и на коренно настроени мигранти да проповядват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР