По време на смъртоносното нападение на Хамас на 7 октомври

...
По време на смъртоносното нападение на Хамас на 7 октомври
Коментари Харесай

Какво знаем за пленниците, взети от Хамас

По време на смъртоносното нахлуване на Хамас на 7 октомври против Южен Израел, то умъртви повече от 1400 души и взе стотици в плен.

Хамас съобщи, че възнамерява да употребява пленниците, с цел да договаря за освобождението на хиляди палестинци в израелски затвори.

Продължавайте да четете

лист от 3 елемента'Искам той се връща “: Семейства на израелски заложници упорстват държавното управление да ги избави Хамас разгласява видео на трима заложници от Газа, които се обръщат към Нетаняху Хамас споделя, че ще освободи някои задгранични заложници през идващите дни завършек на списъка

Въпреки това израелският министър председател Бенямин Нетаняху изключи сходни договаряния и вместо това се концентрира върху бомбардирането на линията Газа от въздуха и морето и от ден на ден организира сухопътни интервенции.

Повече от 9000 палестинци са били убити до момента, в това число повече от 3700 деца.

Ето какво знаем за пленниците:

Колко пленници има?

Военното крило на Хамас, Бригадите Касам, сподели посредством своя представител Абу Обейда, че първичният брой на държаните пленници е бил 200 до 250, като Хамас държи към 200.

Говорителят също сподели, че 50 пленници са били убити при израелските въздушни набези над линията Газа.

Според израелската войска броят на пленените е 240 и те включват израелски бойци, цивилни и чужденци.

Израелските управляващи не са посочили обществено имената на пленниците до момента, само че израелският вестник Haaretz заяви, че съгласно представителя на армията Даниел Хагари „ забележителен “ брой са военни офицери.

Колко чужденци има измежду пленниците?

Според водача на Хамас Муса Абу Марзук групата счита пленници, които са жители както на Израел, по този начин и на друга страна, за израелци и няма да ги освободи, до момента в който Израел не се съгласи на преустановяване на огъня.

„ Хамас не счита своите пленници за руснаци, французи или американци “, цитира думите му във вторник съветската държавна осведомителна организация РИА.

„ Всички, които са хванати за нас, са израелци, макар че има апел да се огледа истинската им народност с вярата, че това ще ги избави “, сподели той.

Абу Марзук сподели, че Русия, Съединените щати, Франция, Испания, Италия и доста други страни са призовали за освобождението на своите жители.

Тайланд договаря с Иран , съдружник на Хамас, и други държавни управления, с цел да обезпечат освобождението на 23 свои жители, държани в Газа, съгласно неговия външен министър.

Германия сподели, че минимум осем германци са държани в плен. Аржентина и Холандия също споделиха, че имат арестувани жители в Газа.

Кой различен държи пленници?

Неопределен брой израелски пленници се държат от цивилни поданици в линията Газа, сподели Хамас.

„ След като отбранителните линии на израелската войска бяха пробити и дивизията на армията в Газа падна [на 7 октомври], стотици жители и десетки бойци от разнообразни палестински фракции навлязоха в териториите, окупирани през 1948 година, и заловиха десетки, множеството от които цивилни, “, сподели Абу Марзук.

Той сподели още, че Хамас се нуждае от време, с цел да търси пленници, взети от поданици, с цел да ги „ класифицира и по-късно да освободи цивилните измежду тях, които не имат израелска народност “.

Колко пленници са освободени?

Четирима пленници са освободени до момента след договаряния по дипломатически канали с посредничеството на страни, измежду които Катар и Египет.

На 20 октомври Хамас освободи първите пленници – жителите на Съединени американски щати Джудит Раанан, на 59 години, и нейната щерка Натали Раанан, на 17 години – като сподели, че това е по „ филантропични аргументи “.

На 23 октомври бяха освободени и две израелски дами – Нурит Купър, 79 година, и Йохевед Лифшиц, 85 година

Според израелските военни, пети човек, боец, редови войник Ори Мегидиш, е бил избавен на 30 октомври по време на наземна офанзива в Газа. Абу Обейда сподели, че не е била арестувана от бригадите Касам и е допустимо да е била арестувана от цивилни или обособени партии в Газа.

Какво сподели Хамас?

Ръководството на Хамас неведнъж е заявявало, че е готово да извърши замяна на пандизчии.

„ Готови сме да сключим незабавна договорка за замяна на пандизчии, която включва освобождението на всички палестински пандизчии от израелските затвори в подмяна на всички пандизчии, държани от палестинската опозиция “, сподели Яхя Синвар, водач на Хамас в Ивицата Газа, в изказване във вторник.

Израел удвои броя на палестинските пандизчии в своите затвори от 7 октомври от 5200 на повече от 10 000. Това включва 4000 служащи от Газа, които са работили в Израел, преди да бъдат арестувани в израелски военни бази.

Семейства на хиляди други палестинци от Газа, работещи в Израел, споделиха, че са изчезнали, което провокира опасения от правозащитни групи, че те също може да са арестувани.

В петък Израел върна хиляди служащи в Газа, само че детайлностите за тях за момента не са ясни.

Абу Обейда сподели, че бригадите Касам ще освободят някои задгранични пленници от Газа през идващите дни, без да дава детайлности.

Какво споделят фамилиите на пленниците?

Израелските родственици са все по-ядосани за ориста на пленниците, изключително по време на широкомащабната бомбардировъчна акция на военните в Газа, която съгласно тях излага на риск живота на техните близки.

Представител на фамилиите сподели на Нетаняху, че поддържат цялостна замяна на пандизчии.

„ Що се отнася до фамилиите, договорката за неотложно връщане на членовете на нашите фамилии в границите на „ всички за всички “ е осъществима и ще има необятна национална поддръжка за това “, сподели Мейрав Гонен, представител.

Израелските фамилии са все по-ядосани от „ безспорната неустановеност “, пред която са изправени по отношение на ориста на пленниците, изключително при тежките бомбардировки, сподели Хаим Рубинщайн, представител на Форума за заложници и изчезнали фамилии.

Какво сподели Израел?

Нетаняху не се ангажира с никаква договорка, само че сподели на фамилиите на пленниците: „ Ще изчерпим всяка опция да ги върнем вкъщи. “

Министърът на защитата Йоав Галант сподели, че Хамас би трябвало да бъде заставен да седне на масата за договаряния и въпросът е „ доста комплициран “.

„ Колкото повече боен напън, колкото повече огнева мощност и колкото повече ударим Хамас, толкоз по-големи са възможностите ни да го доведем до място, където ще се съгласи с решение, което ще разреши завръщането на вашите близки “, сподели той.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР