По време на семинар, провел се пред медиите, водещи специалисти

...
По време на семинар, провел се пред медиите, водещи специалисти
Коментари Харесай

Доц. Иван Богданов: Псориазисът засяга ежедневния живот и социалните контакти

По време на семинар, провел се пред медиите, водещи експерти разясниха значими акценти за болести като псориазис и меланом.

По време на семинара бе разисквана тематиката, озаглавена „ Не подценявайте кожата - питайте експерта. На фокус: псориазис и меланом ", като бяха показани митовете и легендите за псориазиса, а също и какво е значимо да знаем за болестта в детска възраст, както и за какво ранната диагноза е пътят към сполучливото лекуване на меланома и по какъв начин да се грижим сами за кожата си.

Модератор на събитието бе доцент доктор Гриша Матеев, ръководител на Българското дерматологичнo сдружение и кожен лекар в Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „ Александровска ".

Доц. доктор Иван Богданов, кожен лекар в Отделението „ Дерматология и венерология " към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, приказва за качество на живот на пациентите с псориазис и по какъв начин може да се лимитират затрудненията на болестта.

„ Псориазисът визира ежедневния живот, обществените контакти, работата, образованието, интензивностите в свободното време и интимния живот ", сподели експертът. По думите му 80% от пациентите споделят, че псориазисът оказва отрицателно отражение върху живота им. Стига се даже до демонстрация на меланхолия, инфаркт на миокарда, хипертония, стенокардия, застойна сърдечна непълнота, диабет вид 2, рак на гърдата, витилиго и плешивост ареата. Причината се крие в стигмата на болестта. Тя се показва в отменяне и дискриминация от страна на близките заради ниска здравна просвета и боязън от „ заразяване ". Като най-травмиращ фактор пациентите дефинират вторачването от страна на близките, изясни доцент Богданов.

Данните демонстрират, че при до 51% от пациентите болестта е обвързвано с поява на разнообразни по степен депресии. Срам и стеснение от външния тип изпитват 89% от засегнатите. Половината от пациентите страдат от липса на самочувствие, 9,7% имат суицидни мисли, а 18% развиват алкохолна или друга взаимозависимост. При близо 1/3 от децата с псориазис има по-висок риск за развиване на психологично заболяване, по-висок риска за депресии и по-висок риск за развиване на тревожни положения.

Доц. Богданов добави, че лекуването на псориазиса е дълъг и комплициран развой, в който е допустимо да бъдат заменени няколко лечебни метода, измежду които разнообразни форми на климатолечение и потребление на биологични лечения.

Д-р Деница Желева, кожен лекар в Поликлиника България, заяви, че при до 2/3 от децата с псориазис има фамилна обремененост. Заболяването съставлява 4% от всички дерматози в детска възраст. В една трета от случаите псориазисът стартира преди 16-годишна възраст. В същото време колкото по-рано се прояви заболяването, толкоз по-тежко е протичането й. Рисковите фактори за поява на псориазиса са стрептококовите инфекции на горните дихателни пътища, физичните контузии и прочувственият стрес. Терапията при детския псориазис е местна, систематична и фототерапия.

Доц. Богданов добави, че лекуването на псориазиса е дълъг и комплициран развой, в който е допустимо да бъдат заменени няколко лечебни метода, измежду които разнообразни форми на климатолечение и потребление на биологични лечения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР