По време на седмицата на отстъпките са извършени над 600

...
По време на седмицата на отстъпките са извършени над 600
Коментари Харесай

Българинът похарчил 310 млн.лв. на черния петък

По време на седмицата на отстъпките са осъществени над 600 инспекции, открити са нарушавания

310 милиона лв. оборот регистрират търговците след „ черния петък “ тази годин. Това е с към 30 млн.лв. повече по отношение на 2021 година, сочат данните от Националната организация по приходите. По време на сезона на пониженията от Национална агенция за приходите са правили постоянни инспекции, като са открити нарушавания при към 12% от тях. 

Традицията по всеобщото извършване на покупки по време на черния петък и тази година се съблюдава. Макар от скоро у нас да се практикува този другояче американски бит, той придобива от ден на ден известност, макар че не може да се съпоставя с оригинала, където в края на ноември в Съединени американски щати пониженията от време на време доближават до 80%. 

Освен растеж в оборота, се регистрира и скок на банковите транзакции. В рамките на седмицата от черния петък са направени безкасови преводи в размер на близо 450 млн. лева, което е с към 30% повече по отношение на 2021 година, когато размерът на тези заплащания е бил общо 324 000 000 лева. 

Наред с множеството изхарчени пари обаче, от Комисията за отбрана на потребителите регистрират, че от общо над 600 инспекции, направени за месеца към Черния петък, при 12% от тестваните търговци са засечени нарушавания, предава dariknews.bg.

" Законът споделя, че известието за понижение се ползва от най-ниско прилаганата цена в границите на 30 дни преди неговото оповестяване. И би трябвало да бъде прилагано не повече от 30 дни от деня, в който се разгласи. Трябва да е ясно обозначено на потребителя каква е била остарялата най-ниска цена, от която се прави това понижение, и какъв е срокът, в който то се ползва ", показва Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

Ако тези правила не се съблюдават, санкцията е от 3 000 до 5 000 лв. при първо нарушаване, припомнят от Комисията за отбрана на потребителите.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР