По време на сблъсъците в грузинската столица са пострадали 240

...
По време на сблъсъците в грузинската столица са пострадали 240
Коментари Харесай

При безредиците в Тбилиси пострадаха 240 души

По време на конфликтите в грузинската столица са потърпевши 240 души, измежду тях 80 служители на реда, заяви ръководителят на центъра за неотложна помощ и съгласуваност в изключителните обстановки Автандил Талаквадзе, представен от Интерфакс.

Според него 102 души са настанени в лечебни заведения за лекуване. Зам-министърът на опазването на здравето Заза Бохуа уточни, че множеството от потърпевшите са с контузии на очите, натъртвания и навяхвания. Състоянието на един пациент е тежко, двама са оперирани.



Безредиците в Тбилиси започнаха вечерта на 20 юни с присъединяване на хиляди жители, предизвикани от това, съветският народен представител Сергей Гаврилов по време на съвещанието на Междупарламентарната асамблея на православието е седял на мястото на ръководителя на грузинския парламент и е приказвал на съветски език. Протестиращите желаят оставката на парламентарния началник Иракли Кабахидзе, на вътрешния министър Георгий Гахария и на ръководителя на Съвета за национална сигурност Вахтанг Гомелаури.

Преди това в грузинските медии се появи информация, че Гаврилов е взел участие в бойните дейности против Грузия на страната на Абхазия. Самият Гаврилов е отрекъл това и споделил, че в никакъв случай не е воювал в горещите точки, не е носил оръжие и не е посещавал Абхазия от момента на оповестената й самостоятелност.

Протестиращите нощес са пробвали да щурмуват постройката на Народното събрание на площад „ Руставели “, само че спецчастите са ги разпръснали с акустични пушки, сълзотворен газ, водометни машини и гумени патрони. Сред потърпевшите има и публицисти, един ефирен оператор е изгубил окото си.

Руският зам.-министър на външните работи Григорий Карасин счита, че радикалната част от грузинската съпротива е употребила визитата на съветската делегация на Междупарламентарната асамблея на православието, с цел да провежда безредиците. „ Това за следващ път демонстрира прочувствения заряд на радикалната част от грузинските политици, които вършат всичко, с цел да попречат за нормализирането на връзките сред Москва и Тбилиси “, споделя Карасин, представен от ТАСС. Той акцентира, че съветската страна ще продължи „ методично и умерено да работи за укрепването и активизирането на връзките с Тбилиси “.

Според Кремъл събитията в грузинската столица са русофобска провокация. „ Не може да не сме извънредно обезпокоени от обстоятелството, че е имало нападателни прояви по отношение на жители на Русия. Била е директно застрашена персоналната им сигурност, а на фона на интернационалния междупарламентарен конгрес това провокира наказание “, разяснява прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили е определила Русия като зложелател и е показала, че тези, които предизвикат вътрешния спор, реализират съветска политика. По-късно тя е прекъснала визитата си в Беларус и е отпътувала назад, с цел да бъде „ паралелно със своя народ “. Грузинската съпротива разгласи, че в петък вечерта привиква „ безусловно кротичък протест “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР