По време на съвместна литургия в Скопие на сръбската и

...
По време на съвместна литургия в Скопие на сръбската и
Коментари Харесай

Сръбската църква призна македонската за независима

По време на взаимна литургия в Скопие на сръбската и македонската черква, Сръбската православна черква призна Македонската православна черква за самостоятелна .

Дни по-рано Вселенският патриарх Вартоломей също призна църквата за канонична - само че не и автокефална. Тогава решението на Вартоломей бе, че по-нататъшният статут ще се урегулира в хода на сръбско-македонски договаряния. Българската православна черква също би трябвало да разиска признаването на македонската черква.
 Сръбската черква приобщи македонската към състава си
Сръбската черква приобщи македонската към състава си

Окончателният статут на Охридската архиепископия следва да се прецизира

Припомняме, от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и я призна с името " Охридска черква " на 9 май 2022 година.

През 2018 година имаше единодушие на Светия синод на Българската православна черква да отговори позитивно на желанието на Македонската православна черква да бъде приета за посестрима на българската. По този метод тя, съобщи българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 година

Преди това против поддръжката на БПЦ за признание автокефалията на македонската православна черква.

Православната черква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 година имаше предпочитание признае македонската църковна автономия. По този метод щеше да се признае историческата истина, че тяхната черква е правоприемник на БПЦ, чийто център по време на турското иго е бил в Охрид
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР