По време на регионална конференция в североизточен Китай днес китайски

...
По време на регионална конференция в североизточен Китай днес китайски
Коментари Харесай

Руски и китайски компании подписаха редица споразумения за сътрудничество

По време на районна конференция в североизточен Китай през днешния ден китайски и съветски компании подписаха редица съглашения за съдействие в браншове, вариращи от произвеждане и логистика до електронна търговия и селско стопанство. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира китайските държавни медии.

Конференцията в Шенянг, столицата на провинция Ляонин, последва срещата предходната седмица в Пекин сред съветския президент Владимир Путин и президента на Китай Си Дзинпин. Руските представители на локалната власт, представители на бизнеса, както и близо 800 китайски компании, които се надяват да навлязат на съветския пазар, участваха на конференцията.

Китай прикани за увеличение на трансграничната съгласуваност с Русия и за по-задълбочено икономическо съдействие макар неодобрението на Запада, след началото на войната в Украйна. Североизточен Китай, който включва провинциите Ляонин, Хъйлундзян и Дзилин - закупи ново стратегическо значение като зона за двустранна търговия.

От януари до септември 40 съветски компании са почнали бизнес в Ляонин, заяви китайският народен ефирен оператор. Изходящите доставки оттова за Русия скочиха с 82,3% през първите девет месеца по отношение на година по-рано до 42,64 милиарда юана (5,83 милиарда долара).

През март в Шенян беше пуснат в употреба нов товарен хъб за товарни влакове Китай-Европа. Влак, пренасящ 55 контейнера, отпътува за Русия, с цел да означи откриването на хъба.

През май китайската митница съобщи, че провинция Дзилин, която няма изход на море, ще може да употребява Владивосток, най-голямото пристанище в съветския Далечен изток, за транспорт на артикули до Джоушан и Дзясин в източната китайска провинция Джъдзян от юни. Така разноските и времето за превозване на товар от Дзилин, пътуващ за източен Китай, ще спаднат.

Хъйлундзян също би трябвало да се трансформира в " съществена " врата за отварянето на Китай към север, съобщи Си през септември, като изясни, че провинцията би трябвало да играе дейна роля в отбраната на националната защита, хранителната и енергийната сигурност.

Според данни на Китайската генерална митническа администрация през септември двустранната търговия сред Русия и Китай набъбна до 21,18 милиарда $, най-високата стойност от февруари 2022 година, когато Русия стартира войната в Украйна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР