По време на продължилата близо 900 дни обсада около 1,1

...
По време на продължилата близо 900 дни обсада около 1,1
Коментари Харесай

Русия поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

По време на траялата близо 900 дни блокада към 1,1 милиона души губят живота си, като огромен броя мирни жители умират от апетит или измръзване
Руското външно министерство изиска Германия да признае обсадата на Ленинград през Втората международна война освен за военно закононарушение, само че и за геноцид, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Ведомството е изпратило дипломатическа нота с това искане до немското външно министерство, заяви ТАСС. В нотата се насочат рецензии против Германия за нейното " непоследователно отношение " към предишното.

Германските закононарушения от колониалната ера са приети за геноцид, само че закононарушенията на нацистите против народите в Съветския съюз през Втората международна война не са, се показва в нотата. " Руската страна упорства тези зверства на Третия райх да бъдат публично приети за геноцид ", се добавя в нея.

По време на траялата близо 900 дни от 1941 година до 1944 година блокада на Ленинград (сега Санкт Петербург) от страна на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх през Втората международна война - бел. ред.) и неговите съдружници към 1,1 милиона души губят живота си, отбелязва ДПА. Голям броя мирни жители умират от апетит или измръзване.

" Обсадата на Ленинград е ужасяващо военно закононарушение на немският Вермахт против Ленинград и неговото население ", сподели немското външно министерство. То уточни, че немското държавно управление е подчертавало това неведнъж и продължава да поддържа това правно мнение.

През януари, когато бе маркирана 80-ата годишнина от края на обсадата, немското посолство в Москва уважи жертвите с няколко прояви. Германският дипломат граф Александър Ламбсдорф се срещна с оживели.

Руската дипломация от ден на ден ускорява натиска против Германия, отбелязва ДПА. От правна позиция обвиняването в геноцид е по-значимо от това във военни закононарушения.

Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида от 1948 година показва, че присъдите за геноцид би трябвало да се издават от способени съдилища. По случаите отпреди 1948 година би трябвало да бъде реализирано единодушие посредством политиката, обществеността и историографията.

В нотата съветското външно министерство още веднъж подлага на критика обстоятелството, че Германия е изплатила самостоятелни обезщетения единствено на жертвите на блокадата от еврейски генезис. Германия изяснява особеното отношение към жертвите с обстоятелството, че руските евреи са били подложени на изключително мощно гонене заради расовата политика на нацистите.

Компенсациите за другите жертви се покриват от военните репарации, платени от Германия след 1945 година, показва ДПА. Като филантропичен жест обаче от 2019 година немското държавно управление финансира обществена и здравна помощ за оживелите от обсадата на Санкт Петербург.

Новата дипломатическа нота от Москва отбелязва, че от германката страна към момента чака филантропичен жест, подобаващ на събитията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР