По време на предизборната кампания усилено се говореше, че в

...
По време на предизборната кампания усилено се говореше, че в
Коментари Харесай

Изборите минаха. И дупката в бюджета от 18 млрд. лв. падна до 3%

По време на предизборната акция интензивно се говореше, че в бюджета се очертава дупка от 18 милиарда лева или 8-9% недостиг, като това говорене стартира от изказвания на служебния финансов министър Людмила Петкова.

Днес, един ден след парламентрните избори обаче, Петкова съобщи, че проектобюджетът на България за 2025 година ще е с 3 % недостиг. Изявлението й бе след съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

" Внасянето на проектобюджета ще бъде забавено и той ще бъде препоръчан на идващия 51-ви парламент, както това ще стане и с измененията в данъчните закони ", сподели Петкова.

" Проект на бюджет към този момент е разискван със обществени сътрудници и с Националното съдружие на общините в България, само че предстоят и съвещания с партиите, които ще влязат в Народното събрание. Надявам се параметрите на проектобюджета да бъдат утвърдени, най-малко в по-голямата си част ", сподели Петкова.

" Не предлагаме промени в ставките на главните данъчни закони - Закона за Данък добавена стойност, Закона за налозите на компаниите и на налога върху приходите на физическите лица ", уточни Петкова.

В плана за бюджет е заложено връщане на ставката на Данък добавена стойност от 20 % върху хляба и за активността на ресторантьорите.

" Годишният резултат от връщането на ставката е 400 млн. лв. ", сподели Петкова.

Вицепремиерът подсети, че държавното управление не може да внесе в Европейската комисия промени в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) без глоба на Народното събрание. Тя прикани за бързо разглеждане на предложенията за промени в Народното събрание, тъй като периодите за осъществяване на плановете по него стават все по-кратки.

Социалните сътрудници поддържаха през днешния ден множеството промени в данъчните закони. Представителите на работодателските организации показаха запаси по отношение на декларирането на данни за дълготрайните материални активи и материални ресурси на тримесечна база, натоварването на транспортните компании със задължението да предават информация към организация " Митници ", както и по отношение на въвеждане на глоба за юридическите лица при необявяване на данъчна информация към Национална агенция за приходите.

От КНСБ обявиха, че поддържат измененията в данъчните закони, само че са срещу философията на данъчно-осигурителната система в България, която натоварва по-бедните хора. От синдиката оповестиха, че имат оферти за промени в налозите, с които приходите в бюджета ще се усилят с 4,7 милиарда лв. за една година. Предложенията включат повдигане на ставката на корпоративния налог от 10 на 15 % и въвеждане на налог върху финансовите преводи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР