По време на посещението си във Варшава президентът на САЩ

...
По време на посещението си във Варшава президентът на САЩ
Коментари Харесай

Западът осъзна невъзможността Русия да претърпи поражение в Украйна

По време на визитата си във Варшава президентът на Съединени американски щати Джо Байдън охлади жарта на балтийските и полските политици, които непрекъснато приканват за военно проваляне на Русия в Украйна, оповестява “Уолстрийт Джърнъл ”. Според вестника измежду източноевропейските съдружници на Киев са зародили опасения, че западните водачи имат намерение да смекчат позицията на Зеленски за договарянията с Москва. Защо Белият дом не е удовлетворен от нападателната русофобия на своите васали?

По време на скорошното си посещаване във Варшава президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е оказал напън върху балтийските водачи поради честите им апели за военно проваляне на Русия в Украйна. Това написа американският вестник “Уолстрийт Джърнъл ”, базирайки се на източник, осведомен с договарянията. Изданието разяснява, че измежду околните съдружници на Украйна в Източна Европа има опасения по отношение на настроенията в западните столици, че Украйна би трябвало да се приготви за договаряния с Русия.

Припомняме, че при започване на февруари полският министър председател Матеуш Моравецки сподели пред италианския вестник “Кориере каузи Сера ”, че смисълът на съществуването на Варшава е в успеха над Москва. Малко преди този момент полският президент Анджей Дуда разгласи проекти да помогне на Украйна да завземе Крим. Бившият консултант на шефа на Пентагона, полковник в оставка Дъглас Макгрегър се подигра на тези думи на Дуда.

На собствен ред заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев сподели, че при положение на нахлуване против Крим няма да има смисъл да се провеждат договаряния, защото цяла Украйна, останала под контрола на Киев, ще пламне.

Недружелюбни дейности и изказвания против Русия неведнъж са чувани от водачите на Естония, Латвия и Литва. През януари Русия намали равнището на дипломатическите връзки с Естония. В знак на взаимност с Талин Рига предприе същата стъпка във връзка с Руската федерация.

В същото време тематиката за мирното споразумяване от ден на ден се разисква в европейската и американската преса. Така на 24 февруари “Уолстрийт Джърнъл ”, базирайки се на свои източници, заяви, че френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц са предложили на Зеленски да стартира мирни договаряния с Русия. Според изданието Германия, Франция и Англия са предложили пакт сред НАТО и Украйна, с цел да насърчат Киев да стартира мирни договаряния с Русия.

Британският министър председател Риши Сунак изложи проекта си да даде на Киев по-голям достъп до военно съоръжение, оръжия и муниции след края на военните дейности като гаранция за сигурност. Според Сунак това би трябвало да бъде включено в дневния ред на срещата на високо ниво на НАТО през юли.

По-късно немският вестник “Билд ”, базирайки се на свои източници в държавните управления на Германия и Съединени американски щати, заяви, че западните страни имат намерение да употребяват нови доставки на оръжие, с цел да оказват помощ на ВСУ да преминат в контранастъпление, само че при положение на крах ще изискат от украинските управляващи да преминат към мирни договаряния с Москва.

Тогава сходна позиция изрази и авторитетният американски политически анализатор Фарид Закария. Той означи, че единственият метод за разрешаване на украинската рецесия е посредством мирни договаряния.

Компромисът е вероятен, в случай че Украйна се съгласи с гаранциите за сигурност на НАТО, които няма да важат за следените от Русия територии. Според специалиста спорът е в задънена улица: за последните три месеца нито една от страните не е съумяла да провежда широкомащабни настъпателни интервенции.

Закария акцентира, че концепцията да се победи Русия на бойното поле не се оправдава. В кратковременен проект Съединени американски щати и страните от НАТО могат единствено постоянно да усилват доставките на военна помощ за ВСУ. Вече повече от месец се следят компликации с прехвърлянето на техника, което прави невъзможна успеха на ВСУ в стила на Втората международна война.

Освен това Китай прави оферти за спокойно споразумяване на украинския спор. Вашингтон обаче не е подготвен да стартира договаряния и не може да допусне присъединяване на КНР като медиатор в превъзмогването на рецесията. Президентът на Беларус Александър Лукашенко също приказва за целесъобразността да се постави завършек на спора тъкмо в този момент, в противоположен случай " Украйна може да почине ".

„ Дискусията в западната преса за разновидности за преустановяване на украинската рецесия се дължи на обстоятелството, че техните политици все по-трудно работят с мнението на гласоподавателите, които са изтощени от Украйна и упрекват управляващите на своите страни за протичащото се. В реалност мисля, че никой от политиците към момента не желае да премине към мирни договаряния “, допуска политологът-американист Малек Дудаков.

„ Сега груповият Запад се пробва да помогне на ВСУ посредством доставка на обещаното оръжие, да усъвършенства обстановката на фронта, да спре настъплението ни в Донбас и да прекъсне сухопътния ни кулоар към Крим “, счита специалистът.

„ Според техния проект тези събития би трябвало да се състоят напролет или лятото и едвам тогава, през есента, може да се стартира с договарянията. Но в случай че този проект не бъде изпълнен, тогава можем да се приказва и за договаряния, само че към този момент при преференциални за Русия условия. Междувременно всички изброени разновидности са изцяло неприемливи за нас “, сподели Дудаков.

„ Съединени американски щати желаят сами да контролират обстановката към украинския спор. Въпреки обстоятелството, че изказванията на балтийските страни и Полша не опонират на общата логичност на дейностите на американците, от време на време те надвишават границите на рационалното, решено във Вашингтон “, счита Фьодор Лукянов, основен редактор списание “Русия в световните въпроси ”.

„ Ако балтите приказват за задачата да победят изцяло Русия във всички посоки, то Съединени американски щати имат доста по-широк кръг от въпроси, загатнати от „ стратегическото проваляне на Русия “. Те схващат, че е извънредно мъчно да се докара Русия до цялостно проваляне и в доста връзки даже не им е преференциално. Те обаче ще се задоволят с по-малко радикални разновидности “, счита специалистът.

„ Що се отнася до мирното споразумяване, тук въпросът значително е в позициите, на които ще се случи то. Стартовите условия, които устройват нас и Щатите, са доста разнообразни. Ако приказваме от позиция на диалог в изискванията на тези териториални действителности, които към този момент са се развили, то за Вашингтон това е невероятно “, сподели той.

В същото време, както акцентира събеседникът, „ даже в случай че във Варшава Байдън ги е смъмрил за лудориите, това не би трябвало да се преглежда като някакъв сериозен напън от страна на Америка “.

„ От много време се чуват радикални апели за проваляне на Русия в украинския спор. Байдън обаче не би желал балтийските страни да дефинират общия дневен ред на Запада във връзка с Москва “, разяснява Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси.

„ В същото време цялостното проваляне на Русия не е преференциално за Съединени американски щати и целия групов Запад от позиция на това, че неизбежно ще докара до подсилване на Китай. Друг противен колорит за Вашингтон може да бъде появяването на вакуум на мощ в районите на Централна Азия, Южен Кавказ и даже Близкия изток “, счита политологът.

„ С всичко това е обвързвана възходящата известност на концепциите за спокойно споразумяване на спора, които в началото се възприемаха по-скоро като маргинални. Настроението се трансформира, защото излиза наяве, че военният триумф на Украйна е все по-малко действителен “, сподели Кортунов.

„ Така можем да заключим, че Байдън се пробва да остави ръцете си развързани за разнообразни разновидности за преустановяване на спора, да резервира всички карти за себе си, без да ги пръска измежду васалите на Съединени американски щати. В същото време риториката на Белия дом, че дипломатическото споразумяване би трябвало да се реализира при изискванията на Киев, а не на Москва, може да се резервира, без даже да отразява действителните политически стъпки на американската администрация “, счита специалистът.

Както означи Константин Долгов, член на Съвета на федерацията от Мурманска област, „ Днес Западът от ден на ден осъзнава невъзможността да победи Русия в Украйна и западните специалисти показват сериозна угриженост по отношение на този курс на Съединени американски щати “. „ В същото време тактиката на Съединени американски щати няма единомислеща поддръжка на ръководещите елити в Америка и изключително в Европа “, добавя той.

„ Не става дума за някакво просветление, което е връхлетяло Вашингтон и персонално Байдън, а по-скоро за създаване на политическа линия по отношение на Русия и образование на васалите на нея. Освен това държанието на балтите и поляците, тяхната гневна русофобия обърква тактическите проекти на Вашингтон да резервира геополитическото си владичество “, счита парламентаристът.

„ Каквото и да споделя президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, курсът на американците е категоричен и има за цел да нанесе оптимални вреди на Москва във всички области. Затова Западът, макар че към този момент не има вяра в успеха на Украйна над нас, ще продължи да дава запаси за реализиране на оптимално изтощение на Русия “, заключва сенаторът.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР