По време на посещението си в Берлин вчера британският премиер

...
По време на посещението си в Берлин вчера британският премиер
Коментари Харесай

Меркел, Джонсън и Макрон са против връщане на Русия в Г-7 на този етап

По време на визитата си в Берлин през вчерашния ден английският министър председател Борис Джонсън взе отношение и по въпроса за вероятно присъединение на Русия към Г-7. Според него поради случилото се в Солсбъри (атаката против някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му), продължаващата неустойчивост и революция в Украйна и провокациите на Русия освен в Украйна, само че и на други места, към момента не може да става дума за връщане на Русия в Г-7.

По въпроса за връщане на Русия в групата немският канцлер съобщи, че въпреки да се следи известно оживление в позицията на съветския президент Владимир Путин към Украйна, то не е задоволително, с цел да подсигурява връщането на Москва в групата.

Русия бе изключена от Г-8, в този момент Г-7, преди пет години като наказване за анексирането на Крим. Всички сегашни членове на Г-7 вкараха наказания против Москва.

По-рано през вчерашния ден немски държавен представител съобщи, че в случай че Русия даде някакъв сигнал, че е подготвена да промени позицията си по спора в Украйна, Г-7 може да разиска връщането й във формата, напомня " Ройтерс ".

Американският президент Доналд Тръмп загатна по-рано тази седмица, че Русия би трябвало да бъде поканена назад в групата. " Мисля, че е доста по-подходящо Русия да е вътре (...) тъй като доста неща, които обсъждаме, са свързани с Русия ", означи президентът.

И Франция е срещу

Френският президент Eманюел Макрон съобщи през вчерашния ден, че възобновяване на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни ще е стратегическа неточност и сигнал за уязвимост на западните страни.

" Мисля, че в случай че Русия може да се върне на масата без никакви условия, това ще бъде знак за слабостта на Г-7 ", съобщи президентът пред Асоциацията на публицистите, упълномощени към Елисейския замък. Изказването му идва преди идната среща на Г-7 във Франция през уикенда. " Това ще бъде стратегическа неточност от наша страна и удостоверение, че в този момент е време на безотговорност ", добави той.

 Еманюел Макрон
© Reuters

Еманюел Макрон

" Уместно е след време Русия да може да се върне... Разводът влезе в действие сега на нахлуването в Украйна. Необходимо авансово изискване (за връщане на Москва) е да се откри решение за Украйна въз основа на Минските съглашения ", сподели той и акцентира, че украинската рецесия би трябвало да бъде уредена преди Русия да се върне, макар че е от витално значение разискването на интернационалните рецесии с Москва да продължи.

Брекзит

Джонсън бе посрещнат от стачкуващи, скандиращи " Спрете Брекзит! " покрай канцлерството в Берлин, съобщи " Ройтерс ". Той изрази убеденост, че ще може да предоговори съглашението за Брекзит, в случай че настояването на Европейския съюз за защитен механизъм за ирландската граница отпадне.

" Искам да кажа напълно ясно на всички наши немски другари и на немското държавно управление, че ние във Англия желаеме договорка. За нас е належащо защитният механизъм да отпадне. Ако успеем да реализираме това, съм изцяло сигурен, че можем дружно да продължим напред ", сподели английският министър председател на обща конференция с немския канцлер Ангела Меркел.

Според нея е допустимо Европейският съюз и Англия да намерят решение на въпроса с защитния механизъм за ирландската граница през идващите 30 дни. Тя насочи за следващ път апел към Англия да реализира договорка за излизането си от Европейски Съюз, съобщи ДПА.

И Меркел, и Джонсън показаха предпочитание за договаряне на договорка преди 31 октомври. Канцлерът акцентира обаче, че са взети ограничения и за сюжет на Брекзит без договорка. Според Меркел е значимо Англия да напусне Европейски Съюз по подобен метод, че двете страни да запазят близки и другарски връзки в бъдеще. Германският канцлер акцентира нуждата след Брекзит Европейски Съюз и Англия да обсъдят съглашение за свободна търговия между тях.

По виновност на Англия

Междувременно Макрон съобщи, че в случай че има Брекзит без съглашение, ще е по виновност на Англия, а не на Европейския съюз. Той сподели, че настояванията на английския министър председател Борис Джонсън за предоговаряне на съглашението за разлъка, в това число за отпадане на защитния механизъм за ирландската граница, не могат да бъдат изпълнени в настоящия им тип.

На днешната среща с английския министър председател Макрон ще изиска от него " уточнения ", тъй като настояванията му за предоговаряне на Брекзит " не са осъществима алтернатива ". " Може ли цената на корав Брекзит да бъде обезщетена от Съединените американски щати? Не. И даже това да е стратегически избор, той ще бъде с цената на историческо васализиране на Англия. Не мисля че английският народ желае такова нещо ", сподели Макрон. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР