По време на посещението си в България Патриарх Кирил е

...
По време на посещението си в България Патриарх Кирил е
Коментари Харесай

Как НСО нарушиха закона, за да услужат на Русия

По време на визитата си в България Патриарх Кирил е под сериозна защита

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Да дигитализираш Атон

Преодоляване на недоверието се оказва разковничето към един от най-мащабните филантропични научни планове у нас през последните години
1 дек 2017
Македония пробва да стартира начисто

Правителството на СДСМ и две от албанските партии съобщи проевропейски курс и битка с корупцията
3 юни 2017
Президентът на личен ход

За три дни Румен Радев образува екип, насрочи изборите и назначи служебно държавно управление. Какви са първите усещания и какво да чакаме
27 яну 2017 В петък и събота няколко жители се оплакаха във Фейсбук, че са били посетени от чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са им съставили предупредителни протоколи. Поводът са техни постове в обществените мрежи. От оповестени фотоси се вижда, че един от тях - Иво Дошев, е бил предизвестен " да не прави закани и закани за здравето и живота на съветския патриарх Кирил ". Отец Рафаил е бил предизвестен да не заплашва в обществените мрежи и да заплашва сигурността на съветския патриарх.

Руският патриарх Кирил е на посещаване в България във връзка със 140-годишнината от подписването на Санстефанския кротичък контракт.

Протоколи с " профилактичен " темперамент

От вътрешното министерство прецизираха, че са получили сигнал, в който се съдържали " съответни данни за оповестени в обществените мрежи заплашителни мнения по адрес на съветския патриарх ". На това съображение " Министерство на вътрешните работи е подхванало съответните дейности по процедура, според компетенциите си ", а точно - открили са създателите на мненията и са издадени четири протокола за предизвестие по закона за Министерство на вътрешните работи.

По информация на " Капитал " вътрешното министерство е било сезирано от Националната работа за защита.

Съставените протоколи имат " профилактичен " темперамент и съгласно трайната правосъдна процедура не основава права и отговорности за предизвестените, които не могат да ги апелират по правосъден ред. В същото време сходно нахлуване в персоналната сфера е форма на принуда, а в съответния случай явно преследва и цензура.

Случаят е абсурден - от една страна, дейностите на службите са очевидно посягане на свободата на изложение и правото на мнение, а от друга - флагрантно превишаване на пълномощията на НСО.

Какви са пълномощията на НСО по закон

Според Закона за Националната работа за защита може да охранява представители на друга страна или интернационалните организации, само че единствено в случай че са налице две комулативни предпоставки. Първата е да са с сан на някое от лицата, които НСО охранява в България (патриархът не е измежду тях), а втората е изпращащата страна да е подала писмена информация за съществуване на застрашеност на госта или е отправила искане за назначение на избрани типове защита.

В същия закон се споделя, че Министерство на вътрешните работи и останалите служби за сигурност дават информация на НСО за съответни закани, а не противоположното.

Оттук излиза наяве, че:

- съветските служби вършат мониторинг на български жители, дейни във Facebook;
- НСО нарушава с лекост законовите си пълномощия (харчейки бюджетни средства), с цел да услужи на съветската страна
- Министерство на вътрешните работи безрезервно отделя от ресурса си за откровени нелепости, които на всичкото от горната страна нарушават правата на жителите.

Не на последно място—казусът демонстрира за следващ път каква черна кутия е институцията правоприемник на Управление безопасност и охрана (Пето управление н - НСО. Зад паравана " държавна загадка " институцията може искрено и безнаказано да нарушава закона.

И въпреки всичко, цялата история може да бъде прегледана и от позитивна страна. Споменете си историята с колата на НСО, обгрижваща съпруата на президента на страната - Десислава Радева, която безрезултатно беше преследвана от полицията от НДК по бул. " България ". Тогава формалната позиция на двете институции беше, че служителите на реда не са разпознали колата на НСО, а служителят на НСО помислил служителите на реда за кола за спешна помощ.

Е, тази седмица стана ясно, че вътрешното министерство и службата за защита могат да си сътрудничат съвършено. Когато става дума за (руската) национална сигурност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР