По време на полет до Марс човек ще получи доза

...
По време на полет до Марс човек ще получи доза
Коментари Харесай

Учени изчислиха дозата космическа радиация при полет до Марс


По време на полет до Марс човек ще получи доза от галактическа радиация, която съставлява към 60 % от оптимално допустимата. Това се споделя в известие на уеб страницата на Европейската галактическа организация (EKA), оповестено в сряда.

В основата на проучването на експертите са взети данни, получени по време на работата в околомарсианска орбита на галактическия уред на руско-европейската задача „ ЕкзоМарс 2016 “.

По данни на научният помощник от Българската академия на науките (БАН) Йорданка Семкова, астронавтите, за времето, в което са в междупланетното пространство ще получат радиационни дози в стотици пъти повече от насъбраните от хората дози за същия интервал на Земята и космонавтите, работещи на Международната галактическа станция.

За времето на полет до Червената планета, престоят там и връщането на Земята астронавт може да получи най-малко 60% от оптимално допустимото за облъчване, целесъобразна за всички космонавти.

Експертите изясняват, че магнитното поле на Земята и пластът на атмосферата пазят хората от непрекъснатата „ офанзива “ на галактическите лъчи.
„ В космоса това може да нанесе съществени вреди на хората, в това число лъчева болест, нараснал риск от развиването на рак, оказване на негативно влияние върху нервната система, а също по този начин да повлияе върху риск от поява на дегенеративни болести “, акцентират откривателите.
ЕКА в този момент изследва методите за най-хубава отбрана на астронавтите от радиация по време на далечни галактически полети.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР