По време на подводни изследвания, които се провеждали на дъното

...
По време на подводни изследвания, които се провеждали на дъното
Коментари Харесай

Уникална находка на хиляди години, бе открита неочаквано от учени в турско езеро

По време на подводни проучвания, които се провеждали на дъното на езерото Ван в Източна Турция, са били открити руините на цитадела, която е издигната преди към 3000 години по времето на царството Урарту, оповестява турската осведомителна организация Anadolu. Учените са разкрили неповторимите остатъци на повърхност към един квадратен километър и на дълбочина повече от 10 метра.

В известието на осведомителната организация се отбелязва, че крепостта се оказала под вода, тъй като за последните епохи равнището на езерото се нараснало с 150 метра.



Заедно с руините била открита и каменна статуя на лъв. Находката най-вероятно ще притегли вниманието на голям брой археолози и гмуркачи.

Урарту, известно и под имената Арарат или Царство Ван е царство от желязната ера с център езерото Ван и Арменската планинска земя.



Като историко-географско разбиране Урарту (или „ Земи Бианили “) се отнася за планинската област сред Мала Азия, Кавказ и Месопотамия, през днешния ден известна като Арменска планинска земя. Царството се появява през 9 век пр.н.е. и е превзето от Мидия при започване на VI век пр.н.е.

Превод и редакция: БЛИЦ



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР