По време на писането, компилация от кадри, която използва този

...
По време на писането, компилация от кадри, която използва този
Коментари Харесай

Израел-Хамас война: Фойерверки и компютърни игри сред фалшиви конфликтни видеоклипове, гледани милиони пъти в социалните медии

По време на писането, компилация от фрагменти, която употребява този клип, беше най-харесваното видео в TikTok при търсене за думата „ Газа “.

Видеото е събрало 2,9 милиона лайкове и общо над 59 милиона гледания.

Също по този начин е споделено и на други платформи. На X голям брой консуматори разгласиха видеото, като лъжливо настояват, че демонстрира по какъв начин Израел бомбардира Газа с фосфор. Взети дружно, тези изявления са гледани над милион пъти.

Обратното търсене на изображения на основните фрагменти на фрагментите обаче разкрива, че те са били споделени в интернет преди събитията в събота да се развият.

Един консуматор го разгласява в TikTok на 2 октомври, а различен го показа в YouTube на 28 септември – което значи, че фрагментите са съществували доста преди началото на спора сред Израел и Хамас.

Публикувани са поредност от доста сходни видеоклипове до X през юни демонстрират празненства в Алжир, Алжир след успеха на футболния тим CR Belouzidad.

Клипът беше отстранен от TikTok, откакто Sky News заяви за него.

Но не всички необятно публикувани подправени клипове изискват толкоз доста стъпки, с цел да бъдат разкрити, колкото и да не са свързани със обстановката в Израел и Газа. демонстрират деятел на Хамас с еврейско момиче, за което сподели, че е било отвлечено и отведено в Газа.

Клипът, който показа, е гледан над 1,1 милиона пъти, до момента в който други две изявления, които повтарят изказванията, също събраха над един милион прегледи всеки.

Видеоклипът идва с воден знак на TikTok, който показва името на акаунта, от който е оповестен видеоклипът. Кратко търсене в приложението за къси видеоклипове демонстрира, че видеото е оповестено от потребителя още през септември - което прави изказванието, че демонстрира отвлечено дете в Газа, невероятно.

Клипът е заличен от този момент от оригинала афиш, само че продължава да се споделя наново на друго място с прикачения подправен подтекст.

X издаде „ записка на общността “ за някои от най-широко споделяните повторения на видеоклипа на неговата платформа, което е коментар под избрани изявления, очертаващи спомагателен подтекст.

Ако задоволително консуматори прибавят бележки с спомагателна информация под съответна обява, бележката ще наподобява забележима за всички, които я четат.

Изображение: Споделената „ Бележка на общността “ под обявата на Марк Зел. Снимка: X

В този случай потребителите бяха известени, че клипът, оповестен от господин Zell, не е обвързван с спора в Израел и Газа. Въпреки това, други изявления, употребяващи видеото и погрешна информация, остават на X без този спомагателен подтекст.

X през днешния ден сподели, че неговият екип за бележки в общността е бил заздравен, откакто Европейски Съюз издаде предизвестие по отношение на разпространяването на дезинформация на неговата платформа.

Компютърно генериран материал, взет от видеоигри, също се популяризира онлайн в дните след експлоадирането на последните борби в Израел и Газа.

Sky News откри един клип - в началото от бойна игра Arma 3 – споделена в X, TikTok, Фейсбук, Instagram и YouTube, всички твърдящи, че демонстрират бойци на Хамас, които смъкват израелски хеликоптери.

Внимателен взор към видеото демонстрира ясни признаци, че е компютърно генерирано. Обектите нямат сенки и наподобяват карикатурни.

Обратно търсене на изображение на един от основните фрагменти на видеото дружно с думата „ видео игра “ разкрива изображения на сходни подиуми от игра, наречена Arma 3.

< p> Търсене на думите „ свален хеликоптер Arma 3 “ разкрива поредност от клипове, в това число един, оповестен в YouTube през февруари 2023 година, който подхожда на клипа, за който се твърди, че е от Газа.

Изображение: Същият клип от видеоиграта Arma 3 беше оповестен в YouTube Shorts през февруари тази година. Снимка: YouTube

На X най-гледаните изявления, които употребяват видеоклипа, съдържат записка от общността, обясняваща, че видеоклипът не е от Израел или Газа.

Въпреки това, те към момента са натрупали милиони гледания на платформата. Една обява е събрала над 2,6 милиона, до момента в който различен клип също от Arma 3, само че имащ за цел да покаже Газа, е събрал над 10,9 милиона гледания.

„ Не е като нищо, което сме виждали до момента “

Achiya Schatz е изпълнителен шеф на неправителствената организация Fake Reporter, надзирател на дезинформация в Израел, който моли потребителите да им рапортуват онлайн лъжи.

Той споделя, че количеството дезинформация и насаждащи ненавист материали, излизащи онлайн в дни след офанзивите е удивително.

„ Не е като нищо, което сме виждали до момента “, сподели той пред Sky News.

Шатц споделя, че неналичието на връзка от страна на израелското държавно управление по време началните стадии на офанзивата на Хамас сътвориха осведомителна празнина, която, съчетана с шока от офанзивата, се извърши с погрешна информация и тайни теории.

„ По отношение на отчетите, които получаваме от обществеността, X несъмнено е в горната част “, ​​каза той пред Sky News.

Много от най-широко споделяните изявления, на които се натъкнахме в нашето проучване, бяха направени от сметки, абонирани за X Premium, платената услуга, която предлага на потребителите преимущества, в това число наличие промоция и финансова отплата за изявления, които се показват добре.

Използвайки платформата за обществено слушане TalkWalker, Sky News проучва водещите изявления в X, TikTok и YouTube, които употребяват арабския хаштаг „ Наводнението в Ал Акса “ – даденото име от Хамас за офанзивата в събота.

Публикацията, употребяваща хаштага с най-голяма ангажираност, беше от консуматор на X Premium, който прави голословно изказване, че емирът на Катар е заплашил да спре световните доставки на газ, в случай че бомбардировките над Газа се случат не стопира.

Изображение: Това голословно изказване получи най-голяма ангажираност от всяка обява под хаштага на арабски за „ Наводнението в Ал Акса “. Снимка: X

" Твърдеше се, че опцията Premium ще понижи злонамереното наличие. Но истината е, че виждаме платени услуги, които носят конспирации и известия, насърчаващи насилието. Изглежда, че структурата на модерирането на наличието не е задоволително построена и способни да обслужват потребителите “, сподели той.

Meta и X дадоха отговор на натиска от Обединеното кралство и Европейски Съюз във връзка с разпространяването на дезинформация на техните платформи, като и двете компании обявиха, че влагат спомагателни запаси за справяне с обстановка.

Meta, която има Фейсбук и Instagram, споделя, че проверява материала, открит от Sky News.

X не отговори на искане за коментар.

< p> Екипът е звено с доста умения, отдадено на обезпечаването на транспарантна публицистика от Sky News. Ние събираме, проучваме и пресъздаваме данни, с цел да описваме истории, основани на данни. Ние комбинираме обичайни умения за докладване с модернизиран разбор на сателитни изображения, обществени медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно описване на истории ние се стремим да разбираем по-добре света, като в същото време демонстрираме по какъв начин се прави нашата публицистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР