По време на първия етап на срочната служба резервистите ще

...
По време на първия етап на срочната служба резервистите ще
Коментари Харесай

Доброволната казарма - денонощна в първата седмица

По време на първия стадий на срочната работа резервистите ще бъдат непрестанно в казармата, т.е. 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Те, обаче, ще имат заплатен отпуск – след довеждане докрай на първия стадий – 2 дни, след довеждане докрай на втория стадий – 3 дни и по време на третия стадий – 3 дни. Накрая получават уверение и им се оферират длъжности във военните формирования. Това регламентира планът на изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за запаса на Въоръжените сили, оповестява Военният ефирен канал.
Приетите на срочна работа в доброволния запас с главно обучение минават единствено първия стадий, т.е. начална военна подготовка. Достъп до следащите два стадия – специфична военна подготовка и осъществяване на задания в състава на военни формирования от въоръжените сили, нямат. Такова ограничаване депутатите не гласоподаваха при премането на последните ремонти на закова за края на предходната година. Тогава те записаха, че на срочна работа в доброволния запас се одобряват пълнолетни български жители, които имат приключено минимум главно обучение.
Длъжностите за срочна работа в доброволния запас ще се афишират със заповед на министъра на защитата на интернет страницата на Министерството на защитата и на Централното военно окръжие. Кандидатите би трябвало да подават документално заявление за кандидатстване за заемане на служба, дружно с нужните документи, в съответните териториални структури за водене на военния доклад. На класираните претенденти, годни за работа в доброволния запас и психично пригодни, се издава наставление с датата и мястото на явяване за подписване на контракт за срочна работа в доброволния запас. Екземпляр от предписанието се изпраща и на работодателя/органа по назначение на претендента.
Министърът на защитата или оправомощено от него длъжностно лице приема на срочна работа в доброволния запас и назначава на длъжности претендентите, сключили контракти за срочна работа в доброволния запас. Със заповедта за назначение на служба на резервиста се присвоява или афишира военно звание.
Всеки от стадиите приключва с полагането на изпити. В идващ стадий може да премине резервист, който сполучливо е положил изпитите от предходния стадий. След довеждане докрай на първия стадий резервистите поставят военна клетва и им се присвоява военноотчетна компетентност (ВОС). След довеждане докрай на втория стадий на резервистите се присвоява ВОС в сходство с добитата специфична военна подготовка. На резервистите, сполучливо минали трите стадия се издава уверение за премината срочна работа в доброволния запас.
Не по-късно от 30 дни преди приключване на периода на контракта за срочна работа в доброволния запас, на резервистите се оферират длъжности във военни формирования от Българската войска и структурите на директно послушание на министъра на защитата за приемане на военна служба/служба в доброволния запас при изискванията на Закона за запаса на въоръжените сили.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР