По време на парламентарен контрол миналата седмица, бургаският депутат от

...
По време на парламентарен контрол миналата седмица, бургаският депутат от
Коментари Харесай

Златомира Карагеоргиева-Мострова с въпрос към министър Борислав Сандов

По време на парламентарен надзор предходната седмица, бургаският народен представител от „ ИТН “ Златомира Карагеоргиева-Мострова се обърна към министър Борислав Сандов с въпрос обвързван с осъществяването на Водния план за Бургаска област.

Мострова попита на какъв стадий е плана, съществува ли опция той да не бъде осъществен в планувания период до май 2024 година, както и дали има ли риск от загуба на средства и в случай че да, в какъв размер биха били те.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов изясни аргументите за забавянето на плана. Той напомни, че договорът на ВиК – Бургас с Управляващия орган на оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) е от 17 юни 2020 година и е на стойност близо 460 млн. лева Проектът цели създаване на ВиК инфраструктура, както и реорганизация и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и създаване на нови системи и уреди в 13 агломерации с над 10 000 поданици – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. Дейностите включват реорганизация на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и създаване на близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа, една нова пречиствателна станция за отпадни води и реорганизация на 3 други такива станции. Предвидена е и реорганизация на две пречиствателни станции за питейни води.

Целият Воден цикъл е в категорията „ огромен план “ и като подобен той е минал през утвърждение непосредствено от Европейската комисия (ЕК), посочи Борислав Сандов.

В процеса на одобряването му са получени бележки и мнения, които засягат осъществяването на европейската инструкция за местообитанията, според която държавите-членки на Европейския съюз, са длъжни да създават консервационни цели за всички предпазени зони от „ Натура 2000 “. Тъй като за някои зони, в това число тези в Бургаска област, процесът за създаване и утвърждение на тези цели не е завършил, Европейска комисия слага изискване да бъде предоставена безплатна финансова помощ единствено за капиталовите разноски, които са в урбанизираната зона, които са на стойност 145 млн. лева, а за инфраструктурата в „ Натура 2000 “ е контрактувано с Европейска комисия да се уточни като източник на финансиране личен принос на бенефициента (ВиК – Бургас) до завършване на създаването и утвърждението на консервационните цели. В края на 2021 година създаването на задачите е предоставено от ВиК – Бургас на Австрийската организация по околна среда.

Към сегашния миг тази активност е оценена като рискова и закъснение на нейното осъществяване би довело до изцяло закъснение в осъществяването на дейностите по плана, добави Сандов.

„ Едновременно с настояването за изменение следва да бъде предоставено искане за делене на етапи, а точно „ фазиране “ на огромния план в неговата целокупност, като построяването на ВиК инфраструктурата, което не е финализирано към края на идната година, да получи финансиране в границите на новата ОПОС 2021 – 2027. Европейска комисия още веднъж ще подложи на оценка импортираните претенции по плана и единствено при положение на позитивно мнение по предлаганите промени може да издаде ново решение, като това може да се случи най-рано през есента на 2023 година “, изясни още екоминистърът.

„ До момента на приемане на новото позитивно решение на Европейска комисия планът остава рисков заради огромния финансов запас за реализацията му и осъществяването на голям брой заложени действия. Бенефициентът ВиК – Бургас е оповестил всички публични поръчки за избор на реализатори на главните планови действия “, сподели още Борислав Сандов.

Планът планува 18 контракта за инженеринг, като все още са подписани единствено 5, добави той.
Предвид нуждата от приемане на ново позитивно решение от страна на Европейска комисия преди 2023 година за одобрение на изцяло осъществяване на плана, в това число дейностите в и отвън „ Натура 2000 “, съществува опция планът да не бъде осъществен в избрания период, сподели още Сандов.

„ Оценката за риска по отношение на опцията за изцяло осъществяване на плана зависи напълно от развиването на дейностите по разработване и осъществяване на задачите за зоните от „ Натура 2000 “, в които ще се наложи да бъдат изпълнявани капиталови действия, към които все още прогнозната стойност е съвсем 300 млн. лева Изисквахме от Управляващия орган на ОПОС да показа проект за 3-месечна база до края на програмния интервал “, сподели още Борислав Сандов в отговора си към бургаския народен представител от „ ИТН “ Златомира Карагеоргиева – Мострова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР