По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха,

По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха, ...

При пандемията трудовите кооперации оцеляха с навлизане в нова пазарна ниша


По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха, защото се ориентираха бързо към нова пазарна ниша и започнаха да правят маски и защитни облекла, каза днес във Варна председателят на Националния съюз на ТПК Стилиян Баласопулов. По думите му в организацията членуват около 30 кооперации, от които 25 активно работещи, предаде БТА.

В момента се прави всичко възможно да се възстановят старите производства и да се възстановят бизнес-партньорствата както в страната, така и зад граница, допълни Баласопулов. По думите му е нужно кооперациите да получават повече подкрепа от държавата, защото на тях за прехраната си разчитат много хора с увреждания. Баласопулов уточни, че ТПК се занимават най-вече с шивашко производство, но има и такива, които произвеждат сувенири и пластмасови изделия.

В национален мащаб в кооперациите са заети около 2 000 души с увреждания, но те са много малко в сравнение с броя на тези, които могат и искат да работят, допълни Баласопулов. По думите му един от най-големите проблеми пред законодателството е как да бъде стимулиран бизнесът да наема такива хора. Ясно е, че със задължения не става, затова не сработиха и квотите за назначаване на определен брой служители с увреждания, обясни Баласопулов.

И уточни, че в момента се обсъжда вариант, ако няма наети такива хора във фирмата, то тя да ползва услугите на ТПК, например за купуване на работно облекло.

Във Варна днес Стилиян Баласопулов бе гост на фестивал, посветен на 125 години от създаването на първата трудово-производителна кооперация в България. По случай юбилея е направена експозиция от 20 пана, представящи накратко историята и развитието на тази част от икономиката. Баласопулов уточни, че изложбата ще бъде представена в още 7 града в страната. В Габрово, където през 1885 година е учредена първата ТПК, ще бъде поставена паметна плоча.

Източник: novini.bg