По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха,

...
По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха,
Коментари Харесай

При пандемията трудовите кооперации оцеляха с навлизане в нова пазарна ниша

По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха, тъй като се ориентираха бързо към нова пазарна ниша и започнаха да вършат маски и защитни дрехи, сподели през днешния ден във Варна ръководителят на Националния съюз на ТПК Стилиян Баласопулов. По думите му в организацията членуват към 30 кооперации, от които 25 интензивно работещи, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента се прави всичко допустимо да се възстановят старите производства и да се възстановят бизнес-партньорствата както в страната, по този начин и зад граница, добави Баласопулов. По думите му е нужно кооперациите да получават повече поддръжка от страната, тъй като на тях за прехраната си разчитат доста хора с увреждания. Баласопулов посочи, че ТПК се занимават най-много с шивашко произвеждане, само че има и такива, които създават сувенири и пластмасови произведения.

В народен мащаб в кооперациите са заети към 2 000 души с увреждания, само че те са доста малко спрямо броя на тези, които могат и желаят да работят, добави Баласопулов. По думите му един от най-големите проблеми пред законодателството е по какъв начин да бъде подтикван бизнесът да наема такива хора. Ясно е, че със отговорности не става, по тази причина не сработиха и квотите за назначение на избран брой чиновници с увреждания, изясни Баласопулов.

И посочи, че сега се разисква вид, в случай че няма наети такива хора във компанията, то тя да употребява услугите на ТПК, да вземем за пример за пазаруване на работно облекло.

Във Варна през днешния ден Стилиян Баласопулов бе посетител на фестивал, отдаден на 125 години от основаването на първата трудово-производителна кооперация в България. По случай юбилея е направена експозиция от 20 пана, представящи в резюме историята и развиването на тази част от стопанската система. Баласопулов посочи, че изложбата ще бъде показана в още 7 града в страната. В Габрово, където през 1885 година е учредена първата ТПК, ще бъде сложена паметна плоча.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР