По време на пандемията от COVID-19 повече от 25 000

...
По време на пандемията от COVID-19 повече от 25 000
Коментари Харесай

COVID-19 доведе до ужасно замърсяване с пластмаса на океаните

По време на пандемията от COVID-19 повече от 25 000 тона пластмасови боклуци - маски и ръкавици, са се озовали в Световния океан, сочи ново изследване.

Това се равнява на повече от 2000 двуетажни рейса боклуци, заяви The Guardian. И в границите на няколко години част от тези пластмасови ръкавици, пликове, и защитни маски ще стигнат Северния полюс, написа БГНЕС. Отделно, поради пандемията са генерирани над 8 000 000 тона пластмасови боклуци общо. Повечето отпадък е генериран от лечебни заведения и лечебни заведения.
 Земята умира - поради поголовно замърсяване Земята умира - поради поголовно замърсяване
Хиляди синтетични субстанции са изтекли окончателно в екосистемите на планетата и хората едвам в този момент стартират да осъзнават кошмарните посл...

Изследването открива, че от началото на пандемията през декември 2019 година до август 2021 година 193 страни са произвели към 9,2 милиона тона боклуци директно свързани с медицински материали. По-голямата част от пластмасата - към 87,4% - е била употребена от лечебни заведения, до момента в който 7,6% е била употребена от физически лица. Опаковките и комплектите за тестване съставляват надлежно към 4,7% и 0,3% от отпадъците, оповестяват създателите на изследването, в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Екипът създава и модел, който да предскаже какъв брой от тези пластмасови боклуци се озовават в океана откакто са били изхвърлени. Прогнозите сочат, че към 23 август към 28 550 тона пластмасови отпадъци към този момент са в океаните. Пренесени са там от 369 огромни реки.

След три години по-голямата част от боклуците ще се изместят от повърхността на океана към плажовете и морското дъно, като до края на годината над 70% от тях ще бъдат изхвърлени по плажовете.

Докато в кратковременен проект боклукът ще засегне най-много крайбрежните среди покрай първичните си източници, в дълготраен проект може да се образуват отпадъци в открития океан, предвижда моделът. Например, цели острови от защитни маски и ръкавици могат да се натрупат в североизточната част на Тихия океан и югоизточните Индийски океани. А пластмасата, която се отива към Арктическия кръг, ще завърши непосредствено на морското дъно, предвижда моделът. Изследователите също по този начин предвиждат, че до 2025 година ще се образува по този начин наречената циркумполярна зона за струпване на пластмаса.
 Водещи производители отхвърлят да спрат колите с мотори с вътрешно горене Водещи производители отхвърлят да спрат колите с мотори с вътрешно горене
Днес страните и производителите се споразумяха да преустановят продажбите на транспортни средства с мотори с вътрешно горене до 2040 година..

И в края на този век моделът допуска, че съвсем всички пластмаси, свързани с пандемията, ще се озоват или на морското дъно (28,8%), или по плажовете (70,5%). Това може да докара до цялостно очистване на морските екосистеми.

" Последната пандемия от COVID-19 докара до нараснало търсене на пластмаса за еднократна приложимост, засилвайки натиска върху този проблем, който така и така е отвън надзор. Тези констатации акцентират горещите реки и водосбори, които изискват особено внимание при ръководството на пластмасовите боклуци ", пишат създателите на проучването.

Проучването акцентира нуждата от по-добри системи за събиране, отнасяне и изхвърляне на медицински пластмасови боклуци в разрастващите се страни, с цел да не попадат в реките, както и цялостна нужда от ограничение на използването на пластмаси за еднократна приложимост и увеличение на потреблението на устойчиви други възможности, където е допустимо, пишат създателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР