По време на пандемията - може би особено по време

...
По време на пандемията - може би особено по време
Коментари Харесай

Защо шоколадът се е превърнал в храната на любовта? Интересна история

По време на пандемията - може би изключително по време на пандемията - нищо не може да спре офанзивата на рекламите за Свети Валентин. Стоки със всевъзможни форми и размери за малко се трансформират в обекти във формата на сърце. Всякакъв тип храна е оцветена в алено или се продава като по-романтична версия на себе си. И въпреки всичко, когато желаеме да изразим своята пристрастеност, доста от нас се връщат към обичайния подарък за Свети Валентин: шоколадът, най-хубавата храна на любовта, написа английското списание The Economist
Връзката сред шоколада и романтиката е трайна. Какаото, главната съставна част на шоколада, за първи път придобива обществено значение в Централна Америка, където зърната му се употребяват за ароматизиране на храна и подготвяне на питиета от към 2000 години пр.н.е. Маите и ацтеките търгуват с какао. Съставката също е била детайл на ритуални жертвоприношения, в това число тези, свързани с плодородието и любовта. Напитки, приготвени с какао и овкусени с подправки, мед или цветя, се разменят и пият във значими моменти, като да вземем за пример при договаряния сред любовник и бъдещия му тъст.
Европейските колонизатори в началото са били скептични към какаото, само че в последна сметка и те са били съблазнени от него и са отнесли зърната назад в родните си страни. Отначало шоколадът е била непокътната храна за кралските особи и елитите, само че скоро е добил известност. Мнозина са били уверени в енергизиращите сили на шоколада - не без съображение, защото какаото съдържа теобромин и кофеин - и двете субстанции са леки стимуланти.
Викторианците дефинират дефинитивно шоколада като храна на романтиката, изключително за Свети Валентин. На този ден хората са изпращали сладки неща даже в средновековието. Чарлз, херцог на Орлеан, е написал първата известна любовна поема за Свети Валентин през 1415 година, до момента в който е бил затворен в Лондонската кула („ Вече съм болен от обич / моя доста нежна Валентина “, написа той на жена си).
 Вкусни бутерки с шоколад Вкусни бутерки с шоколад
Десертите от бутер тесто са желани освен тъй като са вкусни. Тяхното подготвяне е извънредно елементарно. Дори най-неопитната хазаин...
Но точно Ричард Кадбъри, едноименният създател на английската шоколадова компания, прави Свети Валентин толкоз сладостен. През 1861 година Кедбъри излиза с концепцията да сложи стоките на компанията си в кутия с форма на сърце, с цел да победи конкуренцията в навечерието на 14 февруари. Дори откакто шоколадите са към този момент от дълго време изядени, влюбените моми могат да пълнят кутиите със мемоари и още вкусни лакомства.
Американците заздравяват връзката сред шоколада и романтиката с изобретяването на „ Целувките “ на Хърши при започване на 20 век. В наши дни нито едно ядене на Свети Валентин не би било пълноценно без шоколадовия фондан – успех на сладкарското изкуство. (Пандемията има един позитивен резултат: тази година множеството от нас законно ще бъдат пощадени от безценен излет до ресторант, цялостен със странни двойки – бел.изд.)
Любовта към шоколада не постоянно е романтика на равни начала. В Америка и мъжете, и дамите купуват шоколад един за различен в деня на любовта, само че в Япония се чака дамите да купуват шоколади за своя обичан. Корените на традицията се връщат към сладкарите (отново). През 50-те години шоколадови бонбони във формата на сърце се оферират на пазара като допустим метод за дамите да изразят кокухаку - самопризнание в любовта си - което по това време се смята за неуместно (мъжете получават своя късмет месец по-късно на „ Белия ден “, когато могат да отвърнат на жеста).
Храната на любовта обаче може да размени самата обич. Погледнете деликатно рекламите с шоколад и ще видите, че множеството показват жена, която се любува сама на вкусното си сладко. Почти като че ли шоколадът е сурогат на други земни изкушения. Кой се нуждае от мъж - или от секс - когато шоколадът е също толкоз сладостен?

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР