По време на пандемията броят на пожарите в страната намаля

...
По време на пандемията броят на пожарите в страната намаля
Коментари Харесай

Комисар Николов: Пандемията доведе до намаляване на пожарите в страната

По време на пандемията броят на пожарите в страната понижа доста , сподели в Дългопол началникът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГДПБЗН)  основен комисар Николай Николов , който награди четиримата младежи, избавили човешки животи при експлоадирането на огъня в дома за възрастни хора в село Рояк.

Причината за намаляването на случаите е, че хората са вкъщи и при случай реагират бързо, изясни Николов. По думите му за тази година безспорното число на пожарите е с към три хиляди по-малко.

Началникът на ГДПБЗН добави, че няма смъкване в броя на жертвите, като изключително огромен е рискът за самотни, възрастни, трудноподвижни хора . Той посочи, че дирекцията възнамерява реализацията на огромен план за превъзмогване на този проблем, само че към момента не е открито задоволително финансиране. Пилотно планът е прибавен във Велико Търново, където са инсталирани няколкостотин датчика в къщи на самотни възрастни хора. Резултатите са доста положителни, защото доста бързо получаваме сигнал при случай, а и самите хора стават много по-внимателни, изясни Николов. Той прикани роднините на възрастните самотници най-малко един път годишно да ревизират комините на домовете им, както и редовността на ел. инсталациите. За обществените институции от вида на приютите Николов уточни, че има законово написани стандарти. Последните инспекции в близо 800 обекта от този тип в страната са посочили, че няма съществени нарушавания на противопожарните условия.

Николов сподели още, че дирекцията осъществя огромен план, ориентиран към образованието на учениците по какъв начин да работят при положение на наводняване, земетресение, свлачище, пожар. През самобитните курсове са минали 72 000 деца, като следващата година планът ще продължи, уточни Николов. По думите му образованията се организират в центрове на дирекцията, които се намират в Бургас, София, Пазарджик, като следва да бъдат открити такива в Шумен, Враца, Габрово.

Все повече се усилват искащите да работят като пожарникари, добави още Николов. По думите му в другите райони за едно свободно място аплайват сред седем и девет души. Това дава опция да се сортират млади, стимулирани хора, физически готови, които да преминат образование в центровете във Варна или Монтана и да бъдат назначени, уточни Николов. Той посочи, че междинната възраст на пожарникарите в страната е под 40 години.

Като проблем Николов уточни подаването на подправени сигнали за произшествия. По думите му тези повиквания са към две хиляди годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР