По време на пандемията бедността в Германия е скочила до

...
По време на пандемията бедността в Германия е скочила до
Коментари Харесай

​​​​​​​Рекордна бедност в Германия: 13,4 милиона са бедни


По време на пандемията бедността в Германия е скочила до рекордни стойности: 13,4 милиона германци живеят в беднотия. Какво значи да си безпаричен в Германия? И в кои провинции има най-вече небогати?

Пандемията е повишила рекордно бедността в Германия. Според настоящо проучване, 13,4 милиона души живеят в беднотия (16,1% от населението). Проучването е извършено от благотворителната организация Paritätischer Wohlfahrtsverband, а резултатите от него са систематизирани в документ, носещ заглавието " Бедност в пандемията ".

Това е нов печален връх, акцентира ръководителят на организацията Улрих Шнайдер. Новите данни затвърждават отрицателната наклонност от последните няколко години - повишаване на каузи на бедните, който през 2006 година е съставлявал 14 % от популацията на страната.

За безпаричен може да се счита всеки, който разполага с по-малко от 60 % от междинния приход за Германия - взимат се поради както общият чист приход на цялото домакинство, по този начин и спомагателните обществени заплащания като детски надбавки или помощ от страната за заплащане на наема.
Редакцията предлага
А можеше и да е още по-лошо

Обедняването на германците по време на пандемията обаче е можело да придобие и по-застрашителни размери. Няколко фактора са предотвратили по-мрачно развиване. Така да вземем за пример 80% от германците не са претърпели финансови загуби поради пандемията - към тази група спадат да вземем за пример пенсионерите, държавните чиновници и заетите в публичния бранш. Други пък още преди този момент към този момент са живеели под прага на бедността.

Това, че през 2020 година броят на бедните в Германия е повишен единствено с 0,2 % по отношение на миналата 2019, се дължи обаче най-много на държавните помощи, счита Шнайдер. Така да вземем за пример помощите за служащите, минали на кратко работно време, както и парите за безработица са съумели в рецесията да предпазят доста хора от изпадане в групата на бедните, безапелационен е шефът на Paritätischer Wohlfahrtsverband.

Изследването демонстрира, че най-големи финансови загуби в пандемията са регистрирани при самонаетите лица. През 2020 година 13 % от самонаетите в Германия са били в групата " небогати ", сочат новите данни. Спрямо миналата година нарастването при тях е с цели 4%. Що се отнася до останалите трудещи се в Германия хора - 8,7% от тях са попадали в графата " небогати ", като през 2019 е ставало дума за 8%.

Огромни разлики в обособените провинции

Най-силно наранени от казуса с бедността не престават да са семействата с три или повече деца (30,9%), самотните родители (40,5%), както и безработните (52%) и хората с невисок учебен ценз (30,9%).

Разлики се следят и на районен принцип: минимален е делът на бедните в двете най-южни немски провинции - Бавария и Баден Вюртемберг (12,2%). За съпоставяне: междинната стойност в останалите немски провинции е 17,7% небогати. Най-зле в това отношение се показва провинция Бремен, където делът на бедните е достигнал цели 28,4% от популацията. В Мекленбург-Предна Померания, Берлин и Саксония-Анхалт стойностите също са високи - към 20 %.

Необходими са повече помощи

" Веднъж безпаричен - вечно безпаричен. Тази заплаха надвисва над от ден на ден хора ", споделя по този мотив ръководителката на филантропичната организация Caritas Ева Мария Велскоп-Дефа. По думите ѝ, пандемията е направила забележими от дълго време заложени опасности, свързани с бедността. От нейната организация приканват за повече и по-бързи помощи, които да предпазят хората от изпадане в рецесия.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Когато парите не стигат за живот
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР