По време на операция на правителствените сили за подсигуряването на

...
По време на операция на правителствените сили за подсигуряването на
Коментари Харесай

Ирак превзе петролните находища от кюрдите

По време на интервенция на държавните сили за подсигуряването на контрола върху всички противоречиви региони, за които претендират кюрдите и изкореняването на желанието за самостоятелност, иракските въоръжени сили са приключили завладяването на всички петролни залежи, завзети от кюрдските въоръжени отряди след 2014 година, написа в. „ Ню Йорк Таймс “, представен от Агенция „ Фокус “.

Вихрената военна интервенция, подкрепена от съглашение с кюрдска секта за мирното подчинение на град Киркук и близкостоящите петролни кладенци, нанесе удар по фантазиите на кюрдите за самостоятелност от Ирак.

Двудневната интервенция ускори и позицията на иракския министър председател Хайдер ал Абади, който, съгласно изданието, е надхитрил кюрдските водачи. Кюрдските бойци отстъпиха всички заемани региони без опозиция.

Висшестоящ боен от кюрдските сили, ситуирани в провинция Киркук за отбрана на петролните кладенци към град Дибис, на към 50 километра северозападно от град Киркук, съобщи, че неговата част се е изтеглила в късните часове на понеделник, когато иракските бойци са се доближили.

Командирът, дал телефонно изявление за „ Ню Йорк Таймс “ под изискването да остане неизвестен, защото не му е позволено да прави заявки пред медиите, сподели че кюрдските въоръжени сили, известни като „ пешмерга “ са получили разпореждане да изоставен позициите си към Дибис от командването в Ербил, столицата на самостоятелния кюрдски район.

В първото си обществено послание, след началото на настъпателната интервенция на иракските сили, Масуд Барзани, президентът на самостоятелния кюрдски район, хвърли виновността за отстъплението от противоречивите области върху съперничеща кюрдска секта, която, съгласно него, е еднолично виновна за триумфа на офанзивата.

Кюрдският водач предизвести Багдад да не настава отвън тези региони. „ Всички запаси ще бъдат хвърлени за сигурността и стабилността на кюрдския район “, акцентира той, в известие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР