По време на неотдавнашни археологически разкопки в Перу учените откриха

...
По време на неотдавнашни археологически разкопки в Перу учените откриха
Коментари Харесай

Ужасяващ хирургически комплект е открит в 1000-годишна гробница в Перу

По време на неотдавнашни археологически разкопки в Перу учените откриха гробницата на античен хирург, съдържаща неговите хирургически принадлежности, в това число ножове, игли и остри железни принадлежности, употребявани за медицински или жертвени цели, написа Ancient Origins.

Древните перуанци са известни със своите съвременни хирургични техники, в това число интервенции на черепа, които постоянно са били много сполучливи. Гробницата е открита в параден храм в археологическия обект Huaca Las Ventanas в Ламбак, Перу. Принадлежал е на хирург от интервала на Средния Сикан (900 - 1050 година сл. Хр.).
 хирургически принадлежности, маса, фотография Хирургически принадлежности, открити в гробницата
Сиканската просвета е една от многото култури, съществували в Перу преди идването на инките. Сиканците са обитавали северното крайбрежие на днешно Перу от към 750 до 1375 година сл. Хр.

Починалият доктор е подложен в седнало състояние с кръстосани крайници. Вътре в гробницата археолозите откриват разнообразни погребални предмети, в това число златна маска с очи от пера, огромен бронзов нагръдник, позлатени медни купи, които приказват за неговия висок статус, и хирургически принадлежности.

Най-интересното е комплект от шила, игли и ножове, някои от тях имат режещ борд от едната страна и тъп борд от другата. Размерите им варират и някои имат дървени дръжки.
 ножове, маса, фотография Хирургически принадлежности, открити от гробницата
Общо в гробницата имало към 50 ножа, някои с едно режещо острие и дървена ръкохватка. Повечето от тях са бронзова сплав с високо наличие на арсен.

В погребението имало и туми - параден нож с острие във формата на луната. До туми имало железна плоча със знак, обвързван с хирургическите принадлежности. А покрай плочата има две челни кости, една стара и една детска. Следите върху костите демонстрират, че те са били съзнателно издълбани благодарение на техниката на трепанация.

Карлос Елера, шеф на Националния музей Сикан, сподели, че инструментите съответстват с тези, употребявани в хирургията, и резултатите демонстрират, че лекарят е експерт по краниотомия.
 антични перуанци, интервенция, рисунка, фотография
Многобройни археологически находки демонстрират, че в антично Перу още преди 4000 години черепно-мозъчната хирургия постоянно е била осъществявана от висококвалифицирани хирурзи. Черепи с добре пробити дупки, някои със зараснала кост към ръбовете, демонстрират трепанация - изстъргване, изрязване или продупчване на дупка в черепа.

Проучване от 2018 година откри, че трепанацията е била толкоз ловко практикувана в антично Перу, че степента на оцеляване след процедурата по време на Империята на инките е била към два пъти по-висока, в сравнение с по време на Гражданската война в Съединени американски щати - когато, повече от три века по-късно, бойците са били трепанирани, евентуално от по-обучени, образовани и оборудвани хирурзи.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР