По време на митингите в Каталуня преди и след опита

...
По време на митингите в Каталуня преди и след опита
Коментари Харесай

Защо каталунците издигат 4 пръста по време на протести

По време на митингите в Каталуня преди и след опита за референдум за самостоятелност измежду събралите се виждаха хора, издигащи ръце с разперени 4 пръста и сгънат палец. Какво показват каталунците с този знак?

Отговорът е в сенера - знамето на испанската провинция, представляващо 4 червени линии върху златистожълт декор.

Това в действителност е част от герба на Короната на Арагон - кралство, което в най-силните си години през XIV-XV век е владеело териториите на днешна Източна Испания, елементи от Южна Франция и средиземноморска миниимперия, включваща Балеарските острови, Сицилия, Корсика, Малта, Южна Италия и даже елементи от Гърция (до 1388 г.).

Затова и през днешния ден червено-жълтата сенера се издига в самостоятелните региони Каталуня, Арагон, Балеарските острови и Валенсия, в говорещия каталонски град Алгеро в Сардиния и участва в гербовете на Испания и две френски южни провинции, във флаговете на 4 френски региона, заема една четвърт от герба на Андора и e включен в голям брой флагове на общини, исторически принадлежали към Арагонското кралство.

Обяснението за какво точно по този начин наподобява този знак идва от легенда, появила се за пръв път в средата на XVI век. Известна хроника от 1551 година разказва, че през IX век в борба (според една версия - с маври, съгласно друга - с викинги) тежко е ранен Вилфред Косматия (Жуифре ел Пилос на каталунски) и в символ на признателност за саможертвата му франкският крал Шарл Плешивия потопил пръстите на ръката си в кървящата рана и оставил с тях четири дири по златистия му щит. Няма историческа основа за тази легенда, само че тя е подета от каталунските националисти и превърната в знак на самостоятелност.

 Защо каталунците издигат 4 пръста по време на митинги

Така се ражда и династията на графовете на Барселона, а другояче се твърди, че Вилфред е гот, роден в Росийон, в региона на Каркасон във Франция. Златният щит с четири кървави дири става герб на династията и знак на новоизвоюваните територии.

Вилфред уголемява прекалено много земите си до степен, че предизвика маврите мюсюлмани на юг и не съумява добре да отбранява крепостите си. През 897 година Луб ибн Мохамед ибн Кази атакува Барселона и Вилфред умира в борбата на 11 август. Тялото му е заровено в манастир в Рипол в региона на Жирона.

 Защо каталунците издигат 4 пръста по време на митинги
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР