По време на литургия в ирландския парк "Финикс" вчера папа

...
По време на литургия в ирландския парк "Финикс" вчера папа
Коментари Харесай

Папата не успя да върне разочарованите вярващи в Ейре към църквата

По време на литургия в ирландския парк "Финикс " през вчерашния ден папа Франциск помоли ирландците да простят на църквата. Плакатите на митинга, проведен единствено на шест километра оттова, в центъра на Дъблин, явно отхвърляха тази молба, написа в. "Гардиън ".

Видимата болежка, яд и непокорство демонстрираха, че двудневната папска аудиенция в Ирландия (Ейре) не е излекувала раните, провокирани от осъщественото от свещеници полово принуждение - най-малко не и за хилядите участници в митинга. В проповедта си в парка "Финикс " папата изиска амнистия, в това число за свещеници, прикрили мъчителните обстановки. Това обаче бяха прекомерно слаби и прекомерно закъснели ограничения за събралите се в парка, отдаден на ирландските борци за независимост, отбелязва в. "Гардиън ", акцентирайки, че митингът е проведен от деятел, който също е станал жертва на принуждение.

По време на последния ден от папското посещаване в Ирландия архиепископ Карло Мария Вигано, някогашен ватикански посланик, прочут с сериозното си отношение към папа Франциск, упрекна главата на Римокатолическата черква, че е знаел за изказванията за полово принуждение, осъществявано от прочут американски кардинал и изиска оставката му. Писмото наподобява имаше за цел не просто да осуети напъните на папа Франциск да завоюва още веднъж вярващите в Ирландия, доста от които са се отвърнали от църквата. Необоснованите обвинявания и персоналните нападки се равняват на оповестяване на война против някогашния аржентински кардинал и ескалация на битките сред съперничещите си фракции в католическата черква, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ". Те спорят за посоката, в която се движи църквата при ръководството на Франциск. Представители на консервативните среди, изключително някои кардинали и епископи от Съединени американски щати, предизвестяват, че неговият метод, наблягащ на обществените проблеми, разводнява църковната теория и е смъртна опасност за бъдещето на католическата религия.

Готовността на папата и негови съдружници да "подадат ръка " на хомосексуалните католици вбеси консерваторите. Много от тях, в това число архиепископ Вигано, упрекват хомосексуалистите за половите злоупотреби. Папата от своя страна твърди, че злоупотребите са признак на казуса, до който са довели привилегированото състояние и безнаказаността на свещеници, ценящи вярващите католици по-малко от традициите на църквата, напомня в. "Ню Йорк таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР