По време на летните Олимпийски игри през 1972 г. в

...
По време на летните Олимпийски игри през 1972 г. в
Коментари Харесай

Младеж от Пещера сглоби култов мотор от Олимпиадата през 1972 г.

По време на летните Олимпийски игри през 1972 година в Мюнхен при маратонските бягания пред спортистите се е движел електромобил, който ги е снимал и им е осигурявал вода. Днес, 50 години по-късно, електрическите коли и мотори към този момент са част от действителността ни. А четвъртият в България електрически кросов мотор, съединен напълно в гаражни условия, се намира в област Пазарджик - в град Пещера.

150 часа работа. Точно толкоз са били нужни на 25- годишния Иван Мрянков от град Пещера, с цел да сглоби самичък с минимални средства мотор, който напълно се зарежда с ток.

Сам съумях да го сглобя, благодарение на един другар от София, който ме направляваше по телефона кое по какъв начин да направя. Това, което е особено за мотора е, че това е рамка от мотор с вътрешно горене, 450 кубика, " Ямаха ", 2005 година Сега има електродвигател, който е с мощ от 20 кВ и батерия, която съдържа 3.4 кв/ч сила.

Всичко това без отработени газове и с нулеви местни излъчвания.

Специфичното в него е, че няма никаква поддръжка, излиза малко по-скъпо от стандартен мотор и е доста забавен за каране, тъй като има цялостен въртящ се миг от 0 оборота. В случая постоянно имаш мощ.

Някогашният 450-кубиков бензинов мотор на " Ямаха " е отстъпил място на електродвигател с мощ 20 kW.

Този вид мотори не са познати в България, доста хора не ги харесват, тъй като нямат съединител. Мислят си, че не върви, само че те не са карали подобен мотор. Това е четвърти мотор в България, който е юридически по този метод. Поне доколкото знам аз.

Самоделката на Иван може да измине към 50 км с едно зареждане. Максималната скорост, която може да развие е 100 км/ч и ги набира доста бързо – за към 5 секунди.

Причината Иван да направи електрическия мотор е елементарна:

Този мотор го направих като мотивация за другите, да покажа, че всеки може да направи и реализира каквото желае, стига да има задоволително предпочитание.

И нашето предпочитание е да има повече изобретателни младежи, които да осъществят и най-смелите си хрумвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР