По време на изложението за потребителска електроника CES 2018 в

...
По време на изложението за потребителска електроника CES 2018 в
Коментари Харесай

Представата на Kia за бъдещето: Автомобилът е много повече от транспортно средство

По време на ревюто за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас Kia показа своята визия за подвижността. Под наслов „ Без ограничавания за всеки “ (Boundless for all) Kia отваря вратите към бъдеще, в което опциите във връзка с подвижността и превоза няма да имат граници. В същото време – с желанието да разшири палитрата от мобилни услуги – Kia показва набор от най-съвременни технологии като част от новата си тактика, наречена ACE, целяща да направи колите на марката в още по-голяма степен Автономни, Свързани и Екологични/Електрически.

„ Без ограничавания за всеки “ е манифестът на Kia по отношение на ролята на компанията като снабдител на артикули и услуги, свързани с напредването на бъдещето. Днес потребителите към момента възприемат автомобила прекомерно лимитирано – само като транспортно средство, до момента в който Kia се ангажира с задачата да предложи една по-обхватна трактовка на подвижността. Марката рисува бъдеще, в което транспортното средство ще бъде доста повече от механичния общ брой на своите съставни елементи “, споделя доктор Унгчъл Йанг, вицепрезидент и началник на развойния център на Kia.

Стратегията ACE на Kia се гради върху три съществени детайла, които разкриват бъдещата визия на компанията:
Автономност – Kia възнамерява да приготви за всеобщия пазар технология за самостоятелно шофиране от равнище 4 посредством тествания на самостоятелния модел Smart City, които ще стартират през 2021 година
Свързаност – До 2025 година Kia ще вкара технологиите за съгласуваност в колите от всеки сегмент, като оптимизацията на цялата гама е планувана до 2030 година
Екологично/Електрическо задвижване – До 2025 година Kia ще показа 16 нови автомобила с усъвършенствано задвижване, в това число гама от нови хибриди, plug-in хибриди и електрически коли, както и напълно нов водороден електрически автомобил с горивно-клетъчна система през 2020 година

Наред с тези технологии Kia огласи желанията си през 2018 година да започва своята услуга за шерване на коли WiBLE (която дебютира в Южна Корея през 2017 г.) на пазарите и в други райони, започвайки с Европа.
 Концепцията на Kia за бъдещето, показана на CES 2018 @@@
На ревюто CES 2018 в Лас Вегас Kia показва гама от интерактивни експонати, които съчетават съществуващи и бъдещи технологии. Те показват по какъв начин транспортните средства могат да бъдат усъвършенствани и да реализират по-висока степен на съгласуваност. Посетителите могат да се допрян до бързо разрастващите се технологии за самостоятелно шофиране на Kia чрез симулатор за виртуална действителност, както и посредством изпробването на по този начин наречения V2X модул, който показва на процедура по какъв начин автомобилът се свързва с други транспортни средства и комуникира с градската среда.

От 2019 година компанията възнамерява да организира огромни проби на цялостен авто парк оборудван с техника за самостоятелно ръководство, с което да начертае пътя за бъдещето всеобщо произвеждане на технологията. От 2021 година Kia цели да вкара в всеобщото произвеждане самостоятелни транспортни средства от равнище 4, които да са пригодни за изискванията на по този начин наречените умни градове в границите на новия си пилотен план Smart City.

“Бъдещите коли на Kia ще се радват на неограничена съгласуваност и ще предложат един нов вид чувство за подвижност. Виртуалната действителност, самоуправляващите се коли и неограничената съгласуваност на автомобила дълго време се смятаха за технологии на далечното бъдеще. Но в този момент, когато те толкоз бързо се трансформират в действителност, Kia изследва опциите да приложи тези нови технологии в услуга на своите консуматори. Ние ще демонстрираме нашата тактика и визия за бъдещата подвижност посредством гама от интерактивни експонати, които онагледяват какво могат да чакат потребителите наKia ”, акцентира вицепрезидентът Йанг.

В идващите години Kia ще продължи да уголемява своята гама от екологични коли, като възнамерява до 2025 година да предложи общо 16 електрически транспортни средства, в това число и водороден електрически автомобил с горивно-клетъчна технология (FCEV) през 2020 година Като част от тази тактика Kia демонстрира на ревюто CES 2018 своя първообраз Niro EV. В композиция от моден дизайн, съвременен стилен SUV и висока успеваемост на електрическия мотор с батерия, концептуалният модел Niro EV илюстрира пътя към бъдещата електрификация на марката.

Разработен в дизайнерското студио в Южна Корея, прототипът Niro EV е напълно електрически стилен SUV. Традиционната предна решетка, която към този момент не е нужна за изстудяване на мотора, е сменена с плосък интерактивен екран, в композиция с ултра тънки предни светлини. В профил концептуалният модел черпи ентусиазъм от сегашния Kia Niro със своя съвременен контур на стилен кросоувър, повдигната каросерия и необятната трета колона. С безшумния си електрически мотор и упованието, че сходен автомобил ще се кара най-вече в градска среда, концептът Niro EV естествено залага и на нови технологии за още по-голяма сигурност на пешеходците.

Новата Система за интензивно предизвестие на пешеходците (APWS) включва фронтални камери, технология за различаване на обекти и предни високоговорители. При различаване на пешеходец или велосипедист, пресичащ пред колата, високоговорителите издават сигнален сигнал, ориентиран непосредствено към записания от системата човек. APWS е обвързвана с нова интерактивна система за осветяване на Niro EV, която обезпечава на лидера и на пешеходците мощно интуитивна, образна връзка с транспортното средство.

В купето стилът е изчистен и изискан в духа на минимализма, с емфатичен цифров образ за една по-активна връзка на пасажерите с новите технологии и функционалности. Хоризонталното оформление на таблото се отличава с необятни и гладки повърхности. Ефектът е инстинктивно чувство за пространство и успокоение в салона, което се добавя от меките нюанси на сребро, сиво и бронз.

Концептуалният модел Niro EV се задвижва от електрически мотор от ново потомство, в който са употребявани съвременни индустриални технологии. Именно на тях ще разчитат новите електрически автомобили на Kia в близко бъдеще. Енергията се подава от мощна литиево-полимерна батерия с потенциал 64 кВтч, в композиция от електрически мотор с мощ 150 кВт. Концептуалният модел Niro EV реализира пробег от 383 км с едно зареждане при нулеви излъчвания.

На ревюто CES 2018 в Лас Вегас Kia демонстрира и най-новите си технологии свързани с интерфейса човека-машина (HMI), характерности за самостоятелно шофиране, както и първата в света 5G връзка. Тези експонати подсказват появяването на нововъведения, които след акомодация биха могли да бъдат употребявани в бъдещите модели на марката. Kia показва тези разработки посредством набор от интерактивни преживявания, напомнящи авто кокпит и представяйки визията на марката под надпис „ Отвъд самостоятелното шофиране “ – технологии, който сграбчват потребителите и ги въвличат в едно вълнуващо бъдеще с самостоятелни транспортни средства.

Първият кокпит дава на посетителите опция да се срещнат с новаторския интерфейс човек-машина, включен в концептуалния модел Niro EV. Той се отличава с обогатени благоприятни условия за дейна връзка сред лидера и автомобила. Информационно-развлекателните системите, както и функционалностите за ръководство на отопление, вентилация и климатизация се управляват посредством допиране или с жест, като кормилото играе ролята на отдалечено. С разнообразни типове жестове лидерът може да превключи на обичаните си музикални осъществявания, да усили силата на звука или да промени настройките на вентилацията в салона. Цифровият екран на таблото обезпечава спомагателна информация на лидера: за настройките на автомобила, положението на задвижването, както и информация по отношение на пътуването.

Създавайки едно още по-изразено цифрово взаимоотношение сред автомобила и лидера спрямо обичайните транспортни средства, интерфейсът човек-машина разрешава на лидера да се „ свърже “ с автомобила, употребявайки технологиите за различаване на разположение и глас. Функцията за различаване на разположение и глас, създадена взаимно с Amazon Web Services (AWS), посреща и разпознава лидера, като автоматизирано контролира настройките по отношение на авансово заложени самостоятелни желания. Използвайки Amazon Rekognition и Amazon Polly – услуги на AWS за извънредно акуратен разбор на чертите на лицето и гласа – новата система деактивира доста от функционалностите на автомобила, ако искащият да ръководи автомобила не успее да премине процеса на идентификация.

Кокпитът с интерфейс човек-машина, експониран по време на CES 2018, разрешава на посетителите да опитват с тези атрактивни нови технологии в автомобила.

See how #Kia rocked the #CES2018! Fully packed with the newest technology and future insights, the #Niro_EV Concept was definitely a head-turner. #BoundlessForAll
Read more about Kia at #CES on #KiaBUZZ: https://t.co/wGsjO9ucJZ pic.twitter.com/9klCLFNLO3
— Kia Motors Global (@Kia_Motors) January 11, 2018
Друг кокпит показва първата 5G връзка, която се реализира вътре в автомобила – посредством връзка в действително време, открита сред Лас Вегас и Сеул, Южна Корея. 5G връзката разрешава на пасажерите в автомобила да осъществят благонадежден стрийминг на наличие в колата посредством системата за инфотейнмънт на експоната.

Вторият кокпит показва също по този начин системата за ръководство и разделяне на звука при прототипа Niro EV. Тази технологията на Kia дава опция за делене на звука сред предните и задни седалки. Благодарение на нея пасажерите на предния и задния ред могат да слушат друга музика, без да си пречат взаимно. Системата разполага с осем тонколони, инсталирани в подглавниците, които по едно и също време водят тон към всеки ред седалки и употребяват технология за " заглушаване " на звука към другия ред седалки. Създавайки по този метод две звукови зони в автомобила, пасажерите на предния и задния ред могат да слушат друга музика или подкасти. На технологията, особено създадена от Kia, се разпореждат очаквания да бъде развита и приспособена за възстановяване на комфорта на пасажерите в колите, които предстоят да се създават в бъдеще.

И не на последно място, посетителите могат да тестват създадени от Kia технологии за поддръжка на самостоятелното шофиране посредством серия от експонати с виртуална действителност. Симулациите показват разработките на Kia за поддръжка на самостоятелното шофиране в най-различни среда – посредством набор за виртуална действителност.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР